Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Turecké ozbrojené sily opäť útočili: Táto oblasť musí byť vyčistená od Daeš, tvrdí Čavušoglu

Mevlüt Čavušoglu
Mevlüt Čavušoglu (Zdroj: SITA)

ISTANBUL - Turecké ozbrojené sily ostreľovali v pondelok pozície teroristickej skupiny Daeš a sýrskych kurdských bojovníkov v oblasti hranice so Sýriou. S odvolaním sa na turecké médiá o tom v noci na dnes informovala agentúra DPA.

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu v pondelok pred novinármi v Ankare vyhlásil, že pohraničná oblasť musí byť úplne "vyčistená" od Daeš. Vyjadril sa dva dni po útoku v meste Gaziantep na juhovýchode Turecka, kde samovražedný atentátnik zabil najmenej 54 svadobčanov. Medzi obeťami boli najmä deti a mladí ľudia. Turecko z útoku zo obviňuje Daeš.

Spojenými štátmi podporované sýrske kurdské Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) oznámili, že ich v severosýrskom regióne Manbidž v pondelok bombardovala turecká armáda. Nálety boli zamerané na pozície asi 20 kilometrov od hranice, uviedol miestny hovorca Kurdov pre DPA. Postup YPG pri bojoch v severnej Sýrii je tŕňom v oku Ankary, podľa ktorej ide o odnož Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorá vedie už desaťročia povstanie na juhovýchode Turecka.

Len nedávno turecká vláda varovala pred dobytím ďalších území Kurdmi v severosýrskom pohraničnom regióne. Obáva sa totiž, že súvislá kurdská oblasť pri tureckej hranici by mohla podporiť snahy o nezávislosť Kurdov v Turecku.

Turecké delostrelectvo útočilo na ciele Daeš v Sýrii

Turecké delostrelectvo ostreľovalo dnes v Sýrii ciele extrémistickej organizácie Daeš. Delá tureckej armády začali páliť po tom, ako na turecké územie dopadli dva mínometné granáty údajne vystrelené militantmi zo Sýrie. Informovala o tom agentúra AP.

Denník Hürriyet a ďalšie turecké médiá uviedli, že mínometné granáty, ktoré dnes boli vystrelené zo severosýrskeho pohraničného mesta Džarábulus, údajne dopadli na mestečko Karkamiš, ležiace v tureckej provincii Gaziantep. Jeden z nich vybuchol v záhrade rodinného domu, avšak nikoho nezranil. Hürriyet na svojej internetovej stránke uviedol, že turecké delostrelecké batérie vypálili celkovo 40 sálv a v Sýrii zasiahli štyri ciele islamistov.

V pondelok turecká artiléria ostreľovala v Sýrii nielen ciele Daeš, ale aj pozície kurdských milícií podporovaných Spojenými štátmi. Podľa štátnej tlačovej agentúry Anatólia Turecko zvýšilo bezpečnostné opatrenia na hraniciach v blízkosti Džarábulusu a rozmiestnilo tam tanky a obrnené transportéry.

Viac o téme: TureckoDaešMevlüt Čavušoglu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu