Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Vražedné besnenie Daeš pokračuje: Premyslený plán pripravil o život desiatky ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BAGDAD - K zodpovednosti za štvrtkový útok na šiitskú svätyňu ležiacu severne od irackého hlavného mesta Bagdad sa dnes prihlásili militanti verní džihádistickej organizácii Daeš. Informovala o tom agentúra DPA. Podľa najnovších informácií si tento útok vyžiadal najmenej 30 obetí a 78 zranených.

Podľa polície sa útok začal vo štvrtok neskoro večer tak, že samovražedný bombový atentátnik sa pri svojej akcii zameral na policajtov strážiacich vchod do svätyne Sajjida Muhammada v meste Balad, 80 kilometrov severne od Bagdadu.

Druhý bombový útočník potom vtrhol do svätyne spolu s deviatimi ozbrojenými mužmi, ktorí strelnými zbraňami zaútočili na bezpečnostné sily a na rodiny sláviace sviatok íd al-fitr. Ním sa končí posvätný moslimský pôstny mesiac ramadán. Policajní predstavitelia uviedli, že tretieho bombového atentátnika zabili.

Útok sa stal necelý týždeň po tom, čo pri bombových atentátoch v Bagdade bolo zabitých najmenej 281 ľudí a ďalších 300 ich bolo zranených. K týmto útokom sa prihlásila sunnitská extrémistická organizácia Daeš, ktorá šiitov považuje za heretikov.

Útoku v svätyni predchádzala intenzívna mínometná paľba

Útokom atentátnikov predchádzala intenzívna mínometná paľba, uviedla agentúra AP. Súčasne spresnila, že počet obetí útokov stúpol na 37. Ďalších 62 ľudí utrpelo zranenia.

 

Viac o téme: BagdadBaladDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu