Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

VIDEO Otrasný plán teroristov odhalený: Podľa ministra ešte nie je po všetkom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Osoby, ktoré v noci na dnes pri rozsiahlych raziách zadržala belgická polícia, plánovali v Belgicku zaútočiť zrejme už tento víkend, možno už dnes počas zápasu belgického tímu na európskom futbalovom šampionáte.

S odvolaním sa na svoje zdroje o tom informovala flámska televízia VTM. Polícia podľa nej žiadne zbrane ani výbušniny nenašla. Prokuratúra zatiaľ oficiálne vyhlásenie k domovým prehliadkam neurobila, oznámila však, že bolo nutné konať.

Teroristi z Daeš hrozili Belgicku už dávnejšie: Džihádisti Daeš vydali veľké varovanie: Už sú v Európe, udrieť môžu každú chvíľu!

"Vyšetrovanie si vyžiadalo okamžitý zásah," uviedla generálna prokuratúra. "V záujme vyšetrovania nemôžu byť zverejnené žiadne ďalšie informácie," dodala.

Policajti po celom Belgicku vykonali niekoľko domových prehliadok, prehľadali tiež viac ako 150 garáží. Polícia vypočula viac než 40 ľudí, 12 ich zadržala pre podozrenie z príslušnosti k teroristickej bunke.

Belgická polícia podľa agentúry Reuters dostala v stredu varovanie, že určitá skupina bojovníkov z radikálneho hnutia Islamský štát (IS) nedávno opustila Sýriu a vydala sa do Európy, aby vo Francúzsku a Belgicku zaútočila. V piatok policajti zadržali muža, ktorý bol identifikovaný ako belgický občan Youssef E. A. Toho vyšetrovatelia podozrievajú z možného napojenia na marcové útoky v Bruseli, pri ktorých zahynulo 32 ľudí a ďalších viac ako 300 utrpelo zranenia.

Terčom mali byť fanúšikovia

Belgické noviny Le Soir napísali, že potenciálnymi terčmi boli fanúšikovia sledujúci v podnikoch futbalové zápasy počas EURO 2016, ako aj ďalšie zaľudnené lokality - napríklad nákupné centrá a stanice. Noviny sa pritom odvolávali na bezpečnostný zdroj. Verejnoprávna stanica RTBF oznámila, že belgické krízové stredisko poskytuje od piatka väčšiu osobnú ochranu premiérovi Charlesovi Michelovi a niekoľkým ministrom.

Premiér Michel zvolal dnes na 14.00 h SELČ zasadnutie bezpečnostnej rady štátu, na ktorom sa zúčastnia ministri obrany, spravodlivosti, vnútra a zahraničných vecí. Hovorca premiéra dodal, že po zasadnutí sa bude konať tlačová konferencia.

Európa je v stave vysokej pohotovosti, keďže vo Francúzsku prebiehajú majstrovstvá vo futbale EURO 2016. Navyše, kontinent zažil samovražedné bombové útoky islamistov v marci v Bruseli, kde bolo zabitých 32 ľudí, a vlani v novembri v Paríži, kde prišlo o život 130 ľudí. Belgická polícia dostala takisto v stredu 15. júna protiteroristické varovanie, podľa ktorého skupina bojovníkov Islamského štátu nedávno opustila Sýriu a smeruje do Európy, kde chce podniknúť útoky v Belgicku a vo Francúzsku.

Nočný zásah

Vyšetrovatelia našli prepojenie medzi útočníkmi z Bruselu a Paríža, niektorí z nich žili v Belgicku. Podľa údajov agentúry AP zásahové zložky v noci nadnes prehľadali okrem domov aj 152 garáží v 16 belgických obvodoch, a to prevažne na území hlavného mesta a v jeho okolí. Agentúra DPA dodáva, že nočná operácia sa týkala aj bruselskej prisťahovaleckej štvrte Molenbeek, spájanej s páchateľmi teroristických útokov v Paríži a samotnom Bruseli. Razie sa zaobišli bez vážnejších incidentov a neboli nájdené žiadne zbrane ani výbušniny.

Belgické orgány predtým informovali o zadržaní 30-ročného Youssefa E.A., podozrivého z vrážd a pokusov o vraždu s teroristickým motívom, ako aj z členstva v teroristickej organizácii. V Belgicku naďalej platí druhý najvyšší stupeň ohrozenia terorizmom.

Futbalové majstrovstvá Európy, ktoré sa konajú vo Francúzsku, sprevádzajú mimoriadne prísne bezpečnostné opatrenia. Úrady sa obávajú, že by športový sviatok mohli zneužiť teroristi. Pri štadióne Stade de France sa navyše vlani v novembri odohral jeden z útokov islamských radikálov na Paríž, pri ktorých zomrelo 130 ľudí.

Ešte nie je po všetkom

Belgický premiér Charles Michel zvolal dnes na 14.00 h SELČ bezpečnostnú radu štátu, na ktorej sa zúčastnili ministri obrany, spravodlivosti, vnútra a zahraničných vecí. Po zasadnutí bezpečnostnej rady premiér na tlačovej konferencii vyhlásil, že krajina bude naďalej "veľmi ostražitá, hodinu za hodinou," ale v Belgicku zostane v platnosti druhý najvyšší stupeň ohrozenia terorizmom. To znamená, že hrozba útoku "je možná a pravdepodobná," dodal Michel.

Belgicko má takýto stupeň ohrozenia od vlaňajších novembrových útokov v Paríži, keďže niektorí z ich páchateľov boli belgickými občanmi, alebo žili v Bruseli. Navyše, útoky z 22. marca na bruselské letisko a stanicu metra si vyžiadali 32 ľudských životov. "V nasledujúcich hodinách podnikneme ďalšie opatrenia, prispôsobené situácii," dodal premiér po zasadnutí bezpečnostnej rady. Odmietol však spresniť povahu tejto hrozby. 

Belgická federálna prokuratúra už skôr oznámila, že v noci nadnes prehľadali orgány 40 domov a 152 garáží v 16 samosprávnych obvodoch, a to prevažne na území hlavného mesta a v jeho okolí. Agentúra DPA dodala, že nočná operácia sa týkala aj bruselskej prisťahovaleckej štvrte Molenbeek, spájanej s páchateľmi teroristických útokov v Paríži a samotnom Bruseli. Razie sa zaobišli bez vážnejších incidentov a neboli nájdené žiadne zbrane ani výbušniny, dodala prokuratúra.

Pri raziách v noci nadnes bolo vypočutých 40 ľudí, z ktorých 12 zadržali. Sudca má ešte dnes rozhodnúť o ich ponechaní vo väzbe. "Nie je za tým. Máme stále tretí stupeň ohrozenia terorizmom. To znamená, že niečo sa ešte deje," vyhlásil minister vnútra Jan Jambon. "Minulú noc sme podnikli veľmi úspešnú akciu," zdôraznil.

Prokuratúra dnes už skôr vydala vyhlásenie, že "výsledky vyšetrovania si vyžiadali okamžitý zásah", čím naznačila, že v blízkej budúcnosti bol zrejme plánovaný násilný útok. Medzitým premiér Michel a traja hlavní ministri, vrátane Jambona a ministra spravodlivosti Koena Geensa, dostali po nekonkretizovaných hrozbách od piatka mimoriadnu osobnú ochranu. "Včera večer sme sa dozvedeli, že budeme mať takúto dôkladnú ochranu. Povedali nám, že sú na to dobré dôvody," uviedol Geens.

Zadržaní sa slobody nedočkajú

Po rozsiahlej protiteroristickej operácii s desiatkami domových prehliadok ponechali belgické úrady vo väzbe troch zo zadržaných podozrivých, ktorých obvinili z pokusu o "teroristickú vraždu" a z účasti na aktivitách teroristickej skupiny. Oznámila to dnes večer federálna prokuratúra v Bruseli.

Muži vo veku 27, 29 a 40 rokov patrili k celkovo 12 osobám, ktoré polícia zatkla pri raziách v noci na dnes. Všetci traja sú belgickí občania. Zvyšných deviatich po vypočutí znova prepustili, informovali tlačové agentúry DPA a AP. Belgické orgány uskutočnili v noci na dnes protiteroristické razie v 16 lokalitách, prevažne na území hlavného mesta a v jeho okolí. Prehľadali pri nich 40 domov a 152 garáží a zadržali 12 podozrivých - z celkovo 40 ľudí, ktorých po operácii vypočúvali. Podľa úradov si situácia vyžadovala "okamžitý zásah" vzhľadom na obavy z bezprostredne hroziaceho teroristického útoku.

Podľa niektorých médií mohli byť terčom stretnutia futbalových fanúšikov, ktorí dnes po celom Belgicku sledovali televízny prenos zápasu belgického tímu proti Írsku na majstrovstvách Európy v susednom Francúzsku. Belgicko vyhralo 3:0 a počas zápasu neboli hlásené vážnejšie incidenty. Belgický premiér Charles Michel zvolal dnes bezpečnostnú radu štátu, na ktorej sa zúčastnili ministri obrany, spravodlivosti, vnútra a zahraničných vecí. Po zasadnutí vyhlásil, že krajina bude naďalej "veľmi ostražitá, hodinu za hodinou", ale v Belgicku zostane v platnosti druhý najvyšší stupeň ohrozenia terorizmom. To znamená, že hrozba útoku "je možná a pravdepodobná", dodal Michel.

Belgicko má takýto stupeň ohrozenia od vlaňajších novembrových útokov v Paríži, keďže niektorí z ich páchateľov boli belgickými občanmi alebo žili v Bruseli. Navyše, útoky z 22. marca na bruselské letisko a stanicu metra si vyžiadali 32 ľudských životov. Premiér Michel a viacerí ministri, vrátane šéfov rezortov vnútra a spravodlivosti, dostali po nekonkretizovaných hrozbách od piatka mimoriadnu osobnú ochranu.

Viac o téme: BruselBelgickoTeroristi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu