Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Zabitie dvoch policajtov má dohru: Hollande vyzýva na posilnenie bezpečnosti

Francois Hollande
Francois Hollande (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Francois Hollande vyzval dnes na posilnenie bezpečnosti "na najvyššiu úroveň" po tom, ako útočník hlásiaci sa k Daeš dobodal v pondelok večer na smrť v mestečku neďaleko Paríža policajta a zabil aj jeho partnerku, pracovníčku ministerstva vnútra. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Hollande dnes v Elyzejskom paláci oznámil, že polícia vyšetruje pondelňajší útok v mestečku Magnanville ako teroristický čin. Žiadne podrobnosti o tom, aké bezpečnostné opatrenia požaduje, však neuviedol. Vo Francúzsku stále platí výnimočný stav vyhlásený po novembrových útokoch Daeš v Paríži a počas prebiehajúcich majstrovstiev Európy vo futbale bolo nasadených dodatočných 90.000 príslušníkov bezpečnostných síl, ktorí dohliadajú na bezpečnosť. 

Francúz Larossi Abballa sa v deň svojho útoku v Magnanville niekoľko hodín modlil v mešite, ktorú predtým navštevoval iba sporadicky. Podľa imáma tejto mešity si dlho čítal korán a odišiel ako posledný až po výzve, keď zamykali. Imám Mohamed Droussi povedal, že v obavách z radikalizácie v mešite často "žiadal mládež, aby zotrvala na správnej ceste"

Francúzsky protiteroristický prokurátor Francois Molins dnes popoludní na tlačovej konferencii potvrdil, že 25-ročný útočník zverejnil v pondelok večer na Facebooku 12-minútový videozáznam, v ktorom sa prihlásil k Daeš. Podľa médií išlo o priamy prenos z jeho akcie. Abballov účet na Facebooku bol dnes zrušený. Prokurátor povedal, že Abballa zabil policajta a potom zadržiaval v jeho dome ako rukojemníkov jeho partnerku, pracovníčku ministerstva vnútra, s ich trojročným dieťaťom. Keď ho policajti po troch hodinách obliehania pri zákroku zabili, našli ženu mŕtvu. Dieťa prežilo bez fyzickej ujmy na zdraví. 

Pri domovej prehliadke v bydlisku útočníka našli zoznam jeho ďalších cieľov - novinárov, policajtov a verejných osobností, dodal prokurátor. Abballa bol podľa médií zlodej, násilník a zradikalizovaný moslim. V roku 2013 ho súd poslal na tri roky do väzenia za organizovanie ciest islamských radikálov do Pakistanu. Z väzenia bol podmienečne prepustený predčasne. 

Viac o téme: ParížFrancois HollandeDaešLarossi Abballa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu