Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Extrémisti Daeš opäť zaútočili: Bombový útok v Jemene si vyžiadal už 31 obetí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter)

SANÁ - Počet obetí včerajšieho bombového útoku v meste Mukallá na juhovýchode Jemenu sa zvýšil na najmenej 31 ľudí. Informovala o tom stanica BBC.

Pred jemenským náborovým strediskom ozbrojených síl sa včera odpálil samovražedný útočník. Nemocnice hlásia najmenej ďalších 60 ľudí, ktorí sa zranili pri tomto útoku. Podľa organizácie SITE, ktorá monitoruje aktivity militantov na internete, sa k dnešnému samovražednému útoku prihlásila extrémistická organizácia Daeš. Ten sa prihlásil aj k zodpovednosti za štvrtkový útok na armádny komplex v Musallá, pri ktorom zahynulo sedem ľudí.

Daeš povedal, že útočník sa zameriaval na odpadlíkov od pravej viery nachádzajúcich sa v službách bezpečnostných zložiek. Na útoky proti jemenským vládnym silám a koalícii vedenej Saudskou Arábiou, ktorá ich podporuje, vyzvala aj jemenská odnož al-Káidy. Tá pred rokom využila občiansku vojnu v tejto najchudobnejšej arabskej krajine, aby prevzala kontrolu nad viacerými oblasťami.

Jemen sa nachádza v hlbokej politickej nestabilite od protestov z roku 2011, ktoré boli súčasťou tzv. arabskej jari. Situácia sa rapídne zhoršila, keď šiitskí povstalci podporovaní Iránom dobyli rozsiahle oblasti severného a stredného Jemenu vrátane metropoly Saná. Na juhu krajiny okrem toho ožíva separatistické hnutie a silnie odboj al-Káidy.

Konflikt medzi vládou a šiitskými vzbúrencami a ich spojencami si od konca marca 2015 vyžiadal takmer 9000 životov; tretinu obetí tvoria civilisti. Obe strany sa obviňujú z porušovania krehkého prímeria, ktoré začalo platiť týždeň pred mierovými rozhovormi. Tie sa od 21. apríla konajú v Kuvajte.

Viac o téme: JemenDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu