Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Európa bojuje proti džihádistom z Daeš: Zadržali podozrivého Rusa, Nemca dokonca odsúdili

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

HAMM - O štvrtkovom zadržaní ruského občana, podozrivého zo zhromažďovania finančných prostriedkov na podporu džihádistov z Daeš, kúpy polovojenskej výstroje v Poľsku a možno aj náboru dobrovoľníkov pre túto teroristickú organizáciu, informovalo dnes internetové vydanie nemeckého regionálneho denníka Westfallen-Blatt.

Dvadsaťsedemročného podozrivého zadržali na žiadosť poľských úradov na základe európskeho zatykača vo východnej časti nemeckej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko, informoval dnes hovorca prokuratúry v Hamme Martin Botzenhardt.

K samotnému zadržaniu hľadanej osoby došlo v Kirchlengerne v okrese Herford vo východnom Vestfálsku. Na muža zrejme čoskoro uvalia vydávaciu väzbu.

Nemeckého člena Daeš odsúdili na štyri a pol roka väzenia

Mladého Nemca, ktorý sa priznal k pôsobeniu v radoch extrémistickej skupiny Daeš, odsúdili dnes po návrate do vlasti na štyri a pol roka väzenia. Informovala o tom agentúra DPA.

Dvadsaťpäťročného muža, identifikovaného ako Nils D., uznal súd v Düsseldorfe vinným z členstva v teroristickej organizácii. Počas procesu sa priznal, že bol členom "údernej" jednotky Daeš, ktorá pátrala po špiónoch a dezertéroch, strážila väzňov a zbavovala sa ich tiel. Povedal tiež, že bol strážcom v objekte, kde väzňov mučili. Súd dospel k záveru, že jeho tvrdenia sú pravdivé.

Nils D. prestúpil na islam v roku 2011 po tom, ako zanechal odborný výcvik. Následne sa radikalizoval a v auguste 2013 odcestoval do Sýrie pridať sa k Daeš spolu so skupinou ďalších salafistov z mesta Dinslaken v Severnom Porýní-Vestfálsku.

Do Nemecka sa vrátil po niečo vyše roku a v januári 2015 ho zatkli. Počas procesu sa od Daeš dištancoval, pričom ešte predtým bol kľúčovým svedkom na ďalších dvoch súdnych procesoch týkajúcich sa terorizmu.

Do oblastí konfliktu v Sýrii a Iraku odcestovalo podľa údajov nemeckých úradov viac než 780 nemeckých islamistov. Tretina z nich sa vrátila do Nemecka a niekoľko desiatok ich zahynulo.

Viac o téme: RuskoNemeckoPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu