Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Neľudské VIDEO Daeš: Chlapec (†11) sa rozlúči s otcom a odpáli sa v aute plnom výbušnín!

Daeš využíva stále viac detských bojovníkov Zobraziť galériu (5)
Daeš využíva stále viac detských bojovníkov (Zdroj: YouTube)

ALEPPO - Iba 11-ročný chlapec mal položiť svoj mladý život za teroristickú organizáciu Daeš, ktorá sa snaží udržať si svoju vládu v Sýrii. Mladučký džihádista na zázname zverejnenom minulý mesiac dostane inštruktáž, ako ovládať auto s výbušninami, potom sa rozlúči so svojím otcom a napokon vykoná akt, na ktorý ho pripravovali. Aj za cenu straty toho najcennejšieho.

Daeš ukázal nové FOTO z popráv a mučenia: Stínanie hláv a odsekávanie rúk ako divadlo pre divákov

Neľudské VIDEO Daeš: Chlapec
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

Neľudské VIDEO Daeš: Chlapec
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

Abu Imara al Omri bol podľa portálu dailymail.co.uk využitý pri snahe o prevzatie kontroly nad dedinou v blízkosti sýrskeho Aleppa, ktorú držali vojaci lojálni prezidentovi Asadovi. Zábery najprv ukazujú chlapca so zbraňou zasnene hladiaceho do polí, potom obrnené auto naložené výbušninami. Napokon tínedžer spolu so svojím otcom vykonajú kontrolu vozidla a mladík sa naučí, ako tento kolos šoférovať a odpáliť. Potom dobrý syn pobozká otcovu ruku ako požehnanie pred samovražednou misiou a dostane bozk na tvár. Kamera následne ukazuje jeho cestu autom až po veľký výbuch kdesi v diaľke.

Neľudské VIDEO Daeš: Chlapec
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

Neľudské VIDEO Daeš: Chlapec
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube)

Radikáli z hnutia Daeš v boji stále viac využívajú detských vojakov. Vlani v ich radoch v Sýrii a v Iraku podľa odhadov padlo takmer 90 bojovníkov, ktorí ešte nemali 18 rokov, čo je dvojnásobok oproti roku 2014. Nové čísla dali dohromady výskumníci Georgijskej univerzity v USA a zverejnila ich armádna organizácia Centrum pre boj s terorizmom so sídlom vo West Pointe.

Univerzitní odborníci po 13 mesiacov - od januára 2015 do januára 2016 - mapovali správy uverejnené samotným Daeš a spočítali, že za toto obdobie zomrelo v boji 89 chlapcov vo veku od ôsmich do 18 rokov. Takmer 40 percent z nich prišlo o život pri samovražednom útoku, ďalšia tretina zomrela pri stretoch pozemných jednotiek.

Tajomstvo, ktoré spája Kremeľ, Asada aj bojovníkov Daeš: Odhalené v spustošenej Sýrii!

"Určite ich (detí) zomrelo ešte oveľa viac. Hovoríme len o tom, čo samotný Daeš vlani zverejnil," citoval server BBC jedného zo spoluautorov štúdie Charlieho Wintera. Hoci radikáli často nezverejňujú pravé mená zabitých, podarilo sa u veľkej časti mŕtvych expertom zistiť vek a národnosť. Došli k záveru, že 60 percent týchto detí bolo vo veku 12 až 16 rokov, šesť percent potom vo veku od ôsmich do 12 rokov. Väčšina detských bojovníkov padla na území Iraku, často ale išlo o Sýrčanov.

Počet maloletých, ktorých sa darí Daeš regrutovať, sa podľa Wintera zvyšuje. Vlani podľa neho v radoch radikálov pôsobilo trikrát viac detí ako o rok predtým. Alarmujúce je aj to, že neplnoletí vojaci plnia v jednotkách v podstate totožné úlohy ako dospelí. "V iných konfliktoch môže zapojenie detských vojakov predstavovať akúsi stratégiu poslednej záchrany, kedy sa takto rýchlo nahrádzajú straty na bojisku alebo ide o špeciálne operácie, kde by boli dospelí menej efektívni. V prípade Daeš sú ale deti využívané takmer rovnakým spôsobom ako dospelí," uviedol Winter.

Video nie je vhodné pre maloletých divákov

Viac o téme: Daeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu