Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Sexuálna otrokyňa unikla zo spárov Daeš: Spoveď o hrozných momentoch, keď vyvraždili jej rodinu

Nadia Muradová
Nadia Muradová (Zdroj: SITA/AP Photo)

LONDÝN - "Nehovorím len vo svojom mene, ale v mene všetkých žien a detí trpiacich vo vojnovej zóne," povedala počas návštevy Londýna Nadia Muradová (21), ktorá požiadala, aby sa svet zjednotil v boji proti Daeš. Mladá dievčina osirela po tom, čo jej matku a šesť bratov zavraždili džihádisti v severnom Iraku. Ona sama sa stala sexuálnou hračkou v rukách bojovníkov.

Najbizarnejšie propagandistické FOTO Daeš: Zajatca popravuje džihádista na invalidnom vozíčku

Nadia pochádza zo severoirackého mesta Sindžáru, ktoré je silne obývané komunitou jezídov. Hnutie Daeš ich však považuje za neveriacich a spojených s diablom, takže mnoho z nich zabije, unesie alebo sa stanú predmetu sexuálneho obchodu.

Nadia patrí medzi viac ako 5000 jezídskych žien, ktoré sa dostali do zajatia, keď Daeš vtrhol do Sindžáru. Podľa nej približne 3400 jezídskych žien a detí sú stále zadržiavaní ako rukojemníci. Ďalší jezídi museli odísť, jednoducho ich z vlasti vyhnali.

"Približne 5800 jezídskych žien a detí bolo zajatých Daeš. Zabili veľa ľudí v Iraku a Sýrii a vysídlili milióny. Nám, jezídom, zabili mužov a odvliekli ženy a deti. Spáchali všetky trestné činy: vraždy, znásilnenie, premiestnili ľudí pomocou sily v mene islamu. Mnoho ľudí si môže myslieť, že môj príbeh je strašný, ale existuje oveľa viac ľudí, ktorých príbeh je ešte horší. Zabili mi šesť bratov, ale sú rodiny, ktoré stratili 10 bratov," hovorila podľa mirror.co.uk s plačom dievčina, ktorá si želá, aby všetky ženy boli konečne oslobodené.

Nadia Muradová
Zobraziť galériu (1)
Nadia Muradová  (Zdroj: SITA/AP Photo)

V regióne Sindžáru bolo doteraz objavených 27 masových hrobov. "To, čo žiadame, je zjednotenie ľudstva tvárou v tvár Daeš. Je hrozbou pre všetky komunity žijúce v tomto regióne," povedala Nadia s tým, že genocída jezídov stále pokračuje. "Zomierame každý deň, pretože vidíme svet mlčať pri pohľade na naše súženie. Moja matka videla, ako zabili mojich bratov a potom vzali moju matku a zabili aj ju. Osirela som, keďže som nemala otca a všetko, čo som za vojny mala, bola moja matka," dodala.

"Ale keď ma vzali do Mosulu a znásilnili ma, zabudla som na svoju matku a bratov. Pretože to, čo robia, ženám, bolo horšie ako smrť. Predstavte si, že už viac ako rok a pol sú dievčatá vo veku deväť rokov prenajímané a predávané na sex," uviedla Nadia, podľa ktorej komunita stratila dôveru vo vládu, pretože jezídi sa nemôžu vrátiť do Sindžáru bez ochrany. Bojovíkov Daeš označila za "zločincov", proti ktorým by sme mali všetci spojiť svoje sily.

Počas rozhovoru v centre Londýna sa ozývali hlasy volajúce po tom, aby Muradovej udelili Nobelovu cenu za mier. Návrh sa stretol s veľkým potleskom.

Nadia hovorí o utrpení jezídov

Viac o téme: DaešNadia Muradová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu