Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kerry vyzval celý svet: V tomto nemilosrdnom boji nesmieme poľaviť!

John Kerry
John Kerry (Zdroj: SITA)

RÍM - Americký minister zahraničných vecí John Kerry vyzval dnes svetové spoločenstvo, aby nepoľavilo v boji proti extrémistickej organizácii Daeš pôsobiacej v Sýrii a Iraku. Kerry, ktorý dnes vystúpil v Ríme na schôdzke predstaviteľov koalície bojujúcej proti Daeš, svoju výzvu vyslovil v čase, keď sa objavili správy, že okrem Iraku a Sýrie zapúšťa Daeš korene aj v Líbyi.

Je potrebné, aby sme "pokračovali v stratégii, ktorá je účinná, a robili tak nemilosrdne, aby sme Daeš neumožnili preskupiť sa, nájsť miesto, kam by ušiel alebo sa bezpečne ukryl," povedal Kerry.

Talianska ministerka obrany Roberta Pinottiová minulý týždeň uviedla, že popri Spojených štátoch, Británii a Francúzsku sa čeliť hrozbe Daeš v Líbyi pripravuje vojensky aj Taliansko.

Naopak, nasadenie ozbrojených síl v Líbyi odmietol francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius, ktorý povedal, že niečo také "neprichádza do úvahy". Namiesto toho navrhol, aby medzinárodné spoločenstvo zaviedlo sankcie proti jednotlivcom, ktorí torpédujú rokovania o vytvorení novej líbyjskej vlády.

Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier na margo nedávnych vojenských úspechov v boji proti Daeš v Iraku povedal, že "nie je dôležité len oslavovať víťazstvá, ale aj stabilizovať oslobodené územia".            

Po stretnutí v Ríme odcestoval Steinmeier na návštevu Iránu a Saudskej Arábie, pričom oboch regionálnych rivalov vyzval, aby sa podieľali na riešení konfliktu v Sýrii. Obe krajiny tiež upozornil, že majú zodpovednosť, ktorá presahuje ich štátne hranice.

Viac o téme: John KerryDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu