Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Víťazstvo irackej armády nič nezaručilo: Môže sa tu ukrývať až 700 bojovníkov Daeš

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BAGDAD – Až 700 bojovníkov extrémistickej skupiny Daeš sa môže ukrývať na stredných a východných predmestiach oslobodeného mesta Ramádí na západe Iraku. Tri dni po vyhlásení víťazstva irackej armády nad povstalcami Daeš v Ramádí to oznámilo americké velenie koaličných vojsk.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), pracujúci s rodinami, ktoré utiekli pred bojmi z tejto metropoly provincie Anbár, uviedol, že napriek víťazstvu dosiahnutému ozbrojenými zložkami tam nie sú dostatočné podmienky na návrat desaťtisícov vysídlených obyvateľov. Takmer celé centrum Ramádí, v ktorom v čase mieru žilo 400.000 ľudí, sa totiž musí vyčistiť od výbušnín a bômb nastražených džihádistami. Islamský štát obsadil Ramádí ležiace 100 kilometrov západne od Bagdadu v máji.

"V rámci oblasti, ktorú nazývame centrum Ramádí, odhadujú stále až do 400 členov IS," povedal novinárom v Bagdade predstaviteľ americkej armády Chance McCraw. Ďalších približne 300 bojovníkov sa nachádza východne smerom na mesto Fallúdža. Niektorí z týchto povstalcov sa môžu pokúsiť útočiť na irackých vojakov či vracajúcich sa civilistov.

Iracký premiér Hajdar Abádí nariadil dnes vytvorenie špeciálnej komisie na stabilizáciu situácie a obnovu Ramádí. Vyzval tiež na okamžité odstránenie výbušnín a obnovenie základných služieb v meste, po čom sa doň budú môcť vrátiť vyhnaní civilisti. Generálny tajomník Pan Ki-mun hovoril dnes s Abádím a ponúkol mu podporu OSN pri obnovovaní služieb v Ramádí a pomoci vracajúcim sa civilistom.

Iracká armáda v pondelok dobyla v centre Ramádí komplex vládnych budov a metropolu provincie Anbár po mesiacoch bojov a obliehania vyhlásila za oslobodené mesto. Pozemnú ofenzívu irackých vládnych síl zameranú na opätovné dobytie centra Ramádí, ktorá sa začala minulý utorok, podporovali aj lietadlá medzinárodnej koalície pod vedením USA.

Viac o téme: IrakRamádíDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu