Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Američania prezradili detaily z tajnej vojenskej misie: Džihádista John urobil osudovú chybu

Mohammed Emwazi
Mohammed Emwazi

WASHINGTON/RAKKA - Američania sa hrdia jedným zo svojich najväčších úlovkov. Prezradili detaily, ako v sýrskej bašte teroristov Daeš v novembri zabili Džihádistu Johna, kata zahraničných novinárov, známeho z propagandistických videí radikálnych extrémistov.

Likvidáciu Brita Mohammeda Emwaziho známeho pod prezývkou Džihádista John oznámili Američania v spolupráci s Britmi už v polovici novembra. Až teraz sa však detaily o jeho smrti dostali na verejnosť. Ako píše britský Daily Mail, akčný plán jeho usmrtenia závisel od ôsmich mužov z tímu SAS (Special Air Service), ktorí riskovali svoje životy, keď sa snažili preniknúť do pevnosti Daeš v sýrskej Rakke.

Fotograf opísal sadistické praktiky IS: S Džihádistom Johnom som musel tancovať tango

Tím SAS do riskantnej pozemnej operácie nasadil drony, ktoré špeciálnej jednotke pomohli identifikovať Džihádistu Johna a zlikvidovať ho na diaľku po tom, ako sa vojaci dostali k tesnej blízkosti Rakky. Štyri nanovrtuľníky boli vybavené infračervenou kamerou na nočné videnie a boli naprogramované tak, aby sa infiltrovali do šesťpodlažnej budovy v Rakke, kde sa ukrýval Džihádista John a dokázali ho rozpoznať. Satelitné zábery, ktoré dron vysielal, úzko komunikovali s americkou základňou.

Tajné pristátie vrtuľníkov v sýrskej púšti

Odvážnu misiu odporcovia Daeš spustili 11. novembra 2015 v nočných hodinách, keď dva americké vrtuľníky tajne pristáli na izolovanom mieste v sýrskej púšti a vysadili osem svojich mužov, ktorí sa v skorých ranných hodinách ocitli v zákope asi 5 míľ od Rakky bez toho, aby si ich niekto všimol. Nasledujúci večer nepozorovane vyslali 4 drony na obhliadku cieľového miesta a dokončenie misie.

Bezpečnostný expert o útokoch v Paríži: Zmení sa pohľad na Blízky východ aj terorizmus

Drony boli do misie nasadené postupne, jeden po druhom, pretože vojaci rátali s možnými komplikáciami, ale aj technickými problémami. Po tom, ako sa prvé dva drony v teréne vybili, napätie medzi vojakmi sa dalo krájať. Až tretiemu z nich sa podarilo zachytiť Emwaziho tvár a vtedy vojaci nasadili smrtiaci dron vybavený strelami Hellfire. „O 11.40 nasadol do pristaveného auta. Vražedný dron zacielil a Džihádista John sa stal minulosťou. Chlapi boli šťastím bez seba, že maniaka zlikvidovali,“ opísal priebeh akcie jeden z účastníkov misie.

 

Zásah do srdca extrémistickej organizácie

„Bola to správna vec,“ uviedol britský premiér na margo operácie a likvidáciu teroristu označil za zásah do srdca extrémistickej organizácie. Muža s prezývkou Džihádista John v minulosti identifikovali ako 27-ročného Mohammeda z Londýna. Naposledy sa Džihádista John objavil na videozázname v januári. Video ho zachytávalo pri poprave japonského rukojemníka Kendžiho Gotóa. Okrem toho sa Džihádista John podieľal aj na vražde najmenej siedmich ďalších rukojemníkov v Sýrii vrátane dvoch Britov. Celosvetovo sa smutne známym Džihádista John stal pred vyše rokom, keď zavraždil amerických novinárov Jamesa Foleyho a Stevena Sotloffa.

Viac o téme: TeroristaDaešDžihádistický JohnMohammen Emwazi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu