Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Dron zabil troch bojovníkov IS v Sýrii vrátane britského teroristu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Británia prvýkrát podnikla nálet v Sýrii, pri ktorom zahynuli dvaja jej občania podozriví z bojovania na strane Islamského štátu (IS). Oznámil to dnes britský premiér David Cameron, ktorý však nemá od parlamentu mandát, aby podnikal vojenské operácie v Sýrii.

Británia pravidelne letecky útočí v susednom Iraku a vysiela bezposádkové lietadlá nad územie Sýrie, aby zhromažďovali informácie o extrémistickej organizácii IS. Na rozdiel od niektorých iných koaličných partnerov však Británia neútočí na pozície IS v Sýrii. 

Cameron dnes oznámil parlamentu, že v rámci sebaobrany sa terčom náletu z 21. augusta stal Brit, ktorého pri presne zacielenom leteckom útoku britského kráľovského letectva zabil na diaľku pilotovaný stroj. Usmrtené boli ďalšie dve osoby, ktoré cestovali s mužom - vrátane ďalšieho Brita. 
"Išlo o teroristu, ktorý riadil barbarské vraždenie na našich uliciach a nebolo možné zastaviť ho inak," vysvetlil Cameron. "Podnikli sme túto akciu, pretože iná možnosť nebola," dodal. 

Britovi Reyaadovi Khanovi, ktorý sa stal terčom náletu, britské ministerstvo financií už vlani zmrazilo majetok a účty, pretože sa objavili správy o jeho účasti na teroristickej činnosti v Sýrii. 
"O uvedených jednotlivcoch existovali jasné dôkazy, že plánovali a riadili ozbrojené útoky proti Británii," vyhlásil Cameron. "Išlo o súčasť série aktuálnych a prekazených pokusov o útok proti Británii a našim spojencom," dodal premiér. 

Cameron zdôraznil, že nálet bol "úplne v súlade so zákonom" a prvýkrát v novodobej histórii využila Británia vojenské prostriedky na akciu v krajine, s ktorou nie je vo vojne.

Viac o téme: ZabitieDavid CameronISDronIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu