Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Islamský štát zabil 400 ľudí v historickom meste Palmýra: Väčšinu obetí tvorili ženy a deti!

Vlajka Islamského štátu veje na vrchu hradu v Palmýre
Vlajka Islamského štátu veje na vrchu hradu v Palmýre (Zdroj: SITA)

DAMASK – Bojovníci extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) zabili najmenej 400 ľudí v stredosýrskom starovekom meste Palmýra, pričom väčšinu obetí tvorili ženy a deti. Informovala o tom dnes sýrska štátna televízia a následne tlačová agentúra Reuters.

Televízia sa v správe odvolávala na obyvateľov mesta, ktoré je v arabčine známe pod názvom Tadmur. Nachádzajú sa v ňom svetoznáme, 2000 rokov staré ruiny z obdobia Rímskej ríše, vrátane zachovaných chrámov, stĺporadí a divadla.

Opoziční aktivisti uviedli v sociálnych médiách, že na uliciach mesta ležia stovky tiel odvtedy, čo ho v stredu 20. mája dobyla ultrakonzervatívna organizácia Islamský štát. Podľa poznatkov aktivistov boli obete vernými stúpencami sýrskej vlády.

Pri oslobodzovaní vojakov v provincii Idlib zabila vláda 300 povstalcov 

Najmenej 300 povstalcov zomrelo a ďalšie stovky utrpeli zranenia pri leteckých útokoch sýrskej armády v rámci operácie na oslobodenie vládnych vojakov obliehaných v provincii Idlib na severozápade Sýrie. Informovala o tom agentúra Reuters s odovlaním sa na štátnu televíziu.

Desiatky príslušníkov sýrskych ozbrojených zložiek, ktorí sa od apríla ukrývali pred islamistickými militantmi v nemocnici mesta Džisr aš-Šughúr v provincii Idlib, sa vláde podarilo oslobodiť v piatok.

Konzervatívne opozičné frakcie islamistov, vrátane hnutia Džabhat an-Nusra napojeného na teroristickú sieť al-Káida, uskutočnili koncom apríla spoločnú viacúrovňovú operáciu, ktorej hlavným cieľom bolo obsadenie mesta Džisr aš-Šughúr v provincii Idlib. Po dobytí viacerých strategických bodov v meste tam ostali uvezené desiatky vládnych vojakov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu