Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Teroristický masaker neprežili ani deti, v masovom hrobe našli aj mŕtvoly islamistov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LAGOS – Takmer 300 žien a dievčat oslobodila nigérijská armáda z područia extrémistickej skupiny Boko Haram počas utorkovej vojenskej operácie na severovýchode krajiny. Podľa agentúry Reuters však medzi nimi nie je vyše 200 študentiek, ktoré militanti vlani uniesli z mesta Chibok.

"Vojaci dnes poobede zachránili 200 žien a 93 dievčat z lokality Sambisa Forest. Nevieme potvrdiť, či sú v tejto skupine aj osoby z mesta Chibok," uviedla nigérijská armáda na sociálnej sieti Twitter, pričom dodala, že vládni vojaci zničili aj tri tábory prevádzkované týmito islamistickými radikálmi. Skupina Boko Haram, ktorá si nedávno oficiálne zmenila názov na Islamský štát v západnej Afrike (ISWA), uniesla minulý rok v apríli 276 stredoškolských študentiek z ich internátu v Chiboku, čo vyvolalo medzinárodné pobúrenie. V októbri sa podarilo niekoľkým z nich ujsť. Uviedli, že boli držané v Kamerune.

V meste ovládanom Boko Haram našli stovky mŕtvych tiel

V nigérijskom pohraničnom meste Damasak našli stovky kostier a telesných pozostatkov detí, žien a mužov, ktorých s najväčšou pravdepodobnosťou zabili ozbrojenci z extrémistickej skupiny Boko Haram. Mesto v marci dobyli z rúk islamistov spoločné africké jednotky. Damasak ležiaci na hranici s Nigerom navštívila skupina predstaviteľov miestnej vlády nigérijského štátu Mobbar a objavila v ňom aj stovky rozkladajúcich sa tiel bojovníkov Boko Haram, ktorí zahynuli počas bojov o mesto. "Vieme, že tam bol spáchaný rozsiahly masaker, nepoznáme však presný počet mŕtvych," povedal senátor Abubakar Kyari, podľa ktorého boli ulice plné mŕtvych tiel. Ozbrojenci z Boko Haram údajne zabili stovky civilistov, keď mesto opúšťali.

Mnohonárodné africké jednotky vytlačili Boko Haram zo všetkých obsadených oblastí na severovýchode Nigérie okrem Sambiského lesa. Armády z Nigérie, Čadu, Nigeru a Kamerunu v uplynulých dvoch mesiacoch spoločne útočili na pozície militantov, ktorí v snahe založiť si na území Nigérie islamský kalifát pozabíjali tisíce ľudí a stovky ďalších uniesli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu