Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Veľké straty Islamského štátu: Radikáli prišli o jedného z veliteľov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter)

DAMASK - Pri nálete sýrskeho vládneho letectva na lokality v strednej časti Sýrie prišiel o život jeden z veliteľov extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) dnes informovalo, že veliteľ IS Ábi Ammar al-Džazráwí prišiel o život pri útoku vládneho letectva v okolí mesta Hamádí Umar, ktoré leží 50 kilometrov juhozápadne od mesta Hama.

Džazráwí bol guvernérom jednej z provincií na území kontrolovanom IS. Spolu s ním pri nálete zahynulo najmenej 26 príslušníkov IS, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na SOHR, podľa ktorého nie je jasné, či Džazráwí prišiel o život dnes alebo uplynulý piatok.        

Podľa sýrskych médií bol pri nálete zničený aj konvoj vojenských vozidiel. Spojenými štátmi vedená koalícia, ktorá od leta zo vzduchu útočí na pozície IS v Sýrii a Iraku, odmieta myšlienku spolupracovať pri náletoch s armádou sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Islamisti zaútočili na tri prevažne kresťanské dediny v provincii Hasaka

Oddiely extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) dnes na severovýchode Sýrie podnikli sériu útokov na tri prevažne kresťanmi obývané dediny, čím sa rozpútali prudké boje s kurdskými milíciami a ich miestnymi spojencami. Informovala o tom agentúra AP. 

Útok islamistov sa začal dnes na úsvite a jeho terčom boli tri dediny v blízkosti mesta Tal Tamir v povodí rieky Chábúr v provincii Hasaka, kde IS vo februári uniesol viac než 200 kresťanov. Útokom sa dediny sa islamisti zrejme snažia priblížiť k mestu Tal Tamir, ktoré je strategickou križovatkou vzdialenou od Hasaky asi 35 kilometrov.

Podľa Osamu Edwardsa, riaditeľa Asýrskej siete pre ľudské práva sídliacej vo Švédsku, boje sú "veľmi intenzívne, veľmi násilné". Tal Tamir je hlavným cieľom Islamského štátu, lebo jeho dobytím sa otvorí koridor na východ, k hraniciam s Irakom, vysvetlil Edwards.   

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), ktoré sídli v Londýne, potvrdilo správu o bojoch v okolí mesta Tal Tamir, pričom spresnilo, že ofenzíva jednotiek IS bola spočiatku úspešná, neskôr ju však kurdskí povstalci a miestni dobrovoľníci odrazili. Boje si vyžiadali život najmenej ôsmich dobrovoľníkov. Straty utrpeli aj kurdské jednotky, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na SOHR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu