Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Islamský štát opäť neuspel: Kurdi odrazili jeho útok pri Kobané

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KOBANÉ - Teroristickým milíciám Islamský štát (IS) opäť nevyšiel pokus zahatať cestu očakávaným posilám do obliehaného sýrskeho mesta Kobané. Obrancovia tohto zväčša Kurdmi obývaného mesta odrazili útok extrémistov na cestnú spojnicu s tureckou hranicou, uviedla dnes agentúra DPA s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Prudké boje medzi oboma stranami pokračovali. Obrancovia Kobané stále čakajú na posily zo severného Iraku, odkiaľ k nim mieria oddiely irackých kurdských péšmargov. Podľa mediálnych informácií sa príslušníci oddielov péšmarga v súčasnosti nachádzajú v tureckom pohraničnom meste Suruč, doposiaľ však neprekročili hranice do Sýrie.

Zhruba 50-členný oddiel je vyzbrojený ťažkými zbraňami a mal by kurdským obrancom Kobané pomôcť v boji proti militantom z IS. Ak by extrémisti zahatali cestné spojenie do Turecka, posily by sa nemuseli do mesta dostať. Kobané je všeobecne známe aj pod arabským názvom Ajn al-Arab.

Do Kobané prišli prví členovia irackých kurdských oddielov péšmarga

Iracký Kurdistan je pripravený rozmiestniť viac jednotiek do sýrskeho pohraničného mesta Kobané v prípade, že o to bude požiadaný. Podľa agentúry Reuters to dnes vo vyhlásení uviedol prezident irackého Kurdistanu Masúd Barzání.

Prvých desať irackých kurdských bojovníkov z oddielov péšmarga už medzičasom dnes prekročilo hranice do Sýrie, informovalo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Zhruba 50-členný oddiel je vyzbrojený ťažkými zbraňami a mal by kurdským obrancom Kobané pomôcť v boji proti militantom z Islamského štátu. Obrancovia Kobané dnes odrazili útok extrémistov na cestnú spojnicu s tureckou hranicou. Extrémistické milície sa neúspešne pokúsili zabrániť posilám z Iraku vo vstupe do Kobané, boje však naďalej pokračovali. Mesto je všeobecne známe aj pod arabským názvom Ajn al-Arab.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu