Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Detaily pekla, ktoré museli prežiť zajatci Islamského štátu pred popravou!

James Foley prestúpil na islam dobrovoľne Zobraziť galériu (8)
James Foley prestúpil na islam dobrovoľne (Zdroj: YouTube)

NEW YORK - Oslobodení väzni vypovedali o tvrdých mučiacich praktikách, ktorými radikálni islamisti udržiavali v poslušnosti a bezmocnosti svojich väzniteľov. Psychický nátlak v tmavých podzemných kobkách striedali hladovky a násilie, ktoré vyvrcholili brutálnymi popravami. Podľa ich výpovede bolo najdramatickejšie práve väznenie amerického novinára Jamesa Foleyho, ktoré vyvrcholilo beštiálnou vraždou zverejnenou na internete.

Keď teroristi popravili Američanov Jamesa Foleyho, Stevena Sotloffa a Britov Davida Hainesa a Alana Henninga, celý svet mohol ich zavraždenie sledovať na videozáznamoch, ktorými sa islamisti vyhrážali Západu. Nikto však presne netušil, čo zajatci absolvovali pred svojou drastickou smrťou. Spravodajský server The New York Times nedávno uverejnil autentické výpovede oslobodených väzňov.

 

Väzni boli mučení

Z rozhovorov s prepustenými väzňami vyplynulo, že boli počas väznenia, podobne ako popravení Američania a Briti, podrobení prísnym hladovkám, vypočúvaniu, mučeniu, simulovaným popravám, ktoré boli súčasťou psychického týrania. Podstúpili i tzv. waterborading , pri ktorom je obeť priviazaná k drevenej doske a na tvár jej lejú vodu tak, aby mala pocit topenia sa.

David Haines, popravený britský humanitárny pracovník
Zobraziť galériu (8)
David Haines, popravený britský humanitárny pracovník  (Zdroj: Twitter)

Každého z väzňov sa mučitelia po zadržaní pýtali na osobné otázky, ktoré použili ako dôkaz o ich zadržaní. Jamesa Foleyho, ktorého teroristi Islamského štátu popravili ako prvého, sa napríklad pýtali na to, kto plakal na svadbe jeho brata a kto bol kapitánom jeho futbalového mužstva na vysokej škole.

„Zobrali ma do vypočúvacej miestnosti a preskúmali môj tablet. Potom ma donaha vyzliekli a hľadali nejaký čip, ktorý by mohol byť implantovaný pod mojou kožou alebo ukrytý v mojom oblečení. Potom ma začali mlátiť,“ vypovedal 37-ročný fotograf Marcin Suger z Poľska, ktorého uniesli v júni 2013 a po štyroch mesiacov sa mu z hrozného zajatia podarilo utiecť.

Henning chcel terorizovaným moslimom pomáhať
Zobraziť galériu (8)
Henning chcel terorizovaným moslimom pomáhať  (Zdroj: SITA)

Poprava Alana Henninga
Zobraziť galériu (8)
Poprava Alana Henninga  (Zdroj: YouTube)

Za Foleyho výkupné nazaplatili

Väzni trávili dlhé hodiny rozhovormi a hraním hier, len aby prekonali nápor neznesiteľne pomaly plynúceho času. Mučitelia ich vydierali a snažili sa ich mentálne zlomiť. Keď už boli najzúfalejší, podobne ako Foley, sa niektorí z nich obrátili na islam.

Do dvoch rokov od uväznenia Foleyho extrémisti zhromaždili asi dve desiatky rukojemníkov, ktorých chceli vymeniť za peniaze. Jemes Foley bol jedným z najmenej 23 zajatcov z 12 krajín, pričom väčšina z nich bola občanmi európskych krajín, ktorých vlády figurujú na zozname štátov platiacich výkupné.

Napriek tomu, že Američania za Foleyho nezaplatili výkupné, úrady podľa ich slov urobili pre jeho záchranu maximum. Politikou neplatenia výkupného chcú z Američanov robiť menej atraktívne ciele pre teroristov.

James Foley bol novinárom na voľnej nohe
Zobraziť galériu (8)
James Foley bol novinárom na voľnej nohe  (Zdroj: internet)

Foley do poslednej chvíle veril, že nezomrie
Zobraziť galériu (8)
Foley do poslednej chvíle veril, že nezomrie  (Zdroj: Facebook)

Smrť zavŕšila utrpenie

To, čo sa odohrávalo v podzemnej sieti IS, konečne vyšlo na svetlo vďaka rozhovorom s piatimi bývalými rukojemníkmi, miestnymi obyvateľmi, svedkami a príbuznými.  Utrpenie však ostalo dlho tajené, pretože väznitelia sa vyhrážali vraždou príbuzných, ak by bolo zverejnené médiami.

Rukojemníci odrezaní od sveta netušili, čo sa deje za múrmi väzenia. Väčšina z nich dúfala, že sa dostane na slobodu.

Podľa svedectiev rukojemníkov zažil práve Foley najhoršie mučenie. Mal na členkoch jazvy. „Hovoril mi o tom, ako ho za členky priviazali reťazami a nechali ho tak visieť hore nohami,“ povedal Belgičan Jejoen Bontinck, ktorý konvertoval na islam a po zadržaní strávil niekoľko mesiacov v jednej cele s Foleym. Podľa jeho ďalších slov bol Foley zadržiavaný členmi skupiny an-Nusrá, ktorá nechávala svojich väzňov často hladovať. Potom amerického novinára presunuli. Keď sa ocitol v podzemnom väzení jednej z detských nemocníc v Aleppe v Sýrii, konvertoval na islam, ako väčšina väzňov. „Recitoval som spolu s ním z Koránu. Aj keby veľa ľudí predpokladalo, že väzni konvertujú preto, aby s nimi lepšie zaobchádzali, v tomto prípade to podľa mňa bolo úprimné,“ vyjadril sa o Foleyho prestúpení na islam Bontinck.

Poprava ISIS

 

Foley bol islamom uchvátený

Po konvertovaní na islam prijal James Foley meno Abu Hamza a jeho konverziu potvrdili okrem Bontincka aj traja ďalší prepustení väzni. Podľa ich svedectva bol islamom uchvátený a trávil celé hodiny ponorený v texte Koránu. Foley sa dokonca kvôli svojmu zapáleniu pre islam mohol voľne pohybovať v cele, na rozdiel od ostatných sýrskych spoluväzňov, ktorí boli pripútaní k radiátorom.

Rukojemníci dodali, že konvertoval aj Peter Kassig, ktorý prijal meno Abdul-Rahman. Hoci väčšina zajatcov predstierala moslimské presvedčenie, hŕstka rukojemníkov zostala verná svojej viere, vrátane Stevena Sotloffa, praktizujúceho Žida, ktorý na sviatok Yom Kippur povedal väzniteľom, že sa necíti dobre a odmietol jedlo, aby mohol dodržať tradičný pôst.

Steven Sotloff pred popravou
Zobraziť galériu (8)
Steven Sotloff pred popravou  (Zdroj: SITA)

Únosy vykonávali viaceré skupiny bojovníkov, ktoré zápolia o vplyv v Sýrii. Okrem amerického novinára Stevena Sotloffa, ktorého islamisti chytili v lete 2013, zajali v tom čase aj štyroch francúzskych a jedného španielskeho novinára.

V decembri 2013 zmizol popravený britský humanitárny pracovník Alan Hennig a v októbri bol zajatý ďalší humanitárny pracovník Peter Kassig, ktorého popravou sa islamisti vyhrážali na videu s Alanom Henningom. Naposledy zmizlo deväť ďalších humanitárnych pracovníkov z radu Lekárov bez hraníc v januári 2014.

Peter Kassig, ktorého popravou sa islamisti vyhrážali na videu s Alanom Henningom
Zobraziť galériu (8)
Peter Kassig, ktorého popravou sa islamisti vyhrážali na videu s Alanom Henningom  (Zdroj: YouTube)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu