Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Turecká armáda po dlhej dobe uskutočnila nálety proti Kurdom

Boje pri meste Kobané
Boje pri meste Kobané (Zdroj: SITA)

ISTANBUL - Turecké vzdušné sily v nedeľu zaútočili na objekty militantnej Strany kurdských pracujúcich (PKK) v juhovýchodnej časti krajiny a uskutočnili tak prvú významnejšiu operáciu tohto druhu od začiatku mierového procesu v roku 2012. O náletoch, ktoré zakázanej skupine spôsobili "vážne škody", v utorok informoval internetový portál denníka Hürriyet.

Letectvo podľa neho týmto spôsobom odpovedalo na tri dni trvajúce ostreľovanie jedného z vojenských stanovíšť v provincii Hakkari pri hranice s Irakom. O nasadení bojových lietadiel bol údajne informovaný aj premiér Ahmet Davutoglu.

Približne 15-miliónová kurdská menšina už takmer 30 rokov vedie boj za väčšie práva v rámci Turecka, čo si doteraz vyžiadalo približne 45-tisíc obetí na životoch. Separatistická PKK je v Turecku i zahraničí považovaná za teroristickú organizáciu. Najnovšie nálety sa uskutočnili v období, keď tureckí Kurdi vyjadrujú pobúrenie z neschopnosti Ankary zakročiť proti snahám extrémistickej skupiny Islamský štát obsadiť kurdské mesto Ajn al-Arab (Kobani) v susednej časti Sýrie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu