Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Obetí na území Islamského štátu pribúda: Za jediný deň ďalších 50 mŕtvych

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Séria štyroch bombových útokov v oblasti irackej metropoly Bagdad si v sobotu vyžiadala viac ako 50 životov a približne 100 zranených. Oznámili to noviny New York Times s odvolaním sa na iracké úrady.

Samovražedný atentátnil sa odpálil na trhovisku v meste Mišahda na severnom predmestí Bagdadu. Usmrtil pritom 14 ľudí a 27 zranil. Oblasť je dejiskom zrážok medzi irackými silami a bojovníkmi z extrémistickej sunnitskej organizácie Islamský štát (IS), ktorí od júna ovládli rozsiahle územia na severe a západe Iraku.

Po zotmení nasledovali krátko po sebe ďalšie tri útoky v šiitských štvtiach Bagdadu. 

Samovražedný atentátnik zaútočil na policajné stanovište v severnej štvrti Kádhimíja. O život prišlo 12 ľudí, vrátane štyroch policajtov a 20 bolo zranených. 

Ďalšie dva útoky zaznamenali v šiitskej štvrti Šúla na severozápade Bagdadu. Pri jednom vybuchlo auto naložené výbušninami, druhý opäť vykonal samovražedný atentátnik. Dovedla tam zahynulo 25 ľudí a 52 utrpelo zranenia. 

K útokom došlo v posledný deň sviatočného týždňa, ktorý sa začal oslavami moslimského sviatku obetovania íd al-adhá.

Zodpovednosť za výbuchy zatiaľ neprevzala žiadna skupina. Na irackých šiitov však opakovane útočia sunnitskí militanti z Islamského štátu.

Nemecko sa snaží presvedčiť Turecko i Irán, aby bojovali

Nemecko sa snaží presvedčiť Turecko a Irán, aby sa pripojili k boju proti militantom Islamského štátu (IS), uviedol dnes nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier.

V rozhovore pre noviny Tagesspiegel Steinmeier povedal, že je potrebné povzniesť sa nad dlhoročné nepriateľská na Blízkom východe, aby vznikol jednotný front proti IS. O tejto otázke chce hovoriť s predstaviteľmi Saudskej Arábie počas nedeľňajšej návštevy tejto krajiny, informovala agentúra Reuters.

"Snažíme sa presvedčiť arabské krajiny, Turecko a Irán, že je potrebné spolupracovať proti IS," povedal Steinmeier pre denník. Dodal, že Nemecko vyzýva Ankaru, aby bojovala proti IS "plnou silou".

Steinmeierove vyjadrenia prišli v čase, keď vyše 20.000 ľudí, prevažne Kurdov, demonštrovalo proti IS v západonemeckom Düsseldorfe. Podobné zhromaždenia v Hamburgu a Celle v uplynulom týždni viedli k násilným zrážkam medzi Kurdmi a radikálnymi islamistami, polícia však uviedla, že dnešná demonštrácia bola pokojná.

V piatok vyslanec OSN varoval, že v sýrskom meste Kobané, ležiacom pri tureckej hranice, zrejme militanti IS zmasakrujú tisíce Kurdov, ak padne do ich rúk. Turecko na svojej strane hranice umiestnilo tanky, ktoré dosiaľ nezasiahli.

Irán obviňuje zo vzostupu Islamského štátu, ktorý kontroluje veľké územia v Iraku a v Sýrii, Západ, avšak jeho predstavitelia tiež hovoria o potrebe spoločného úsilia pri boji proti extrémistom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu