Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Slovensko pomôže v boji proti Islamskému štátu: USA kritizujú Turkov!

Nepokojná situácia na tureckých hraniciach. Zobraziť galériu (22)
Nepokojná situácia na tureckých hraniciach. (Zdroj: SITA)

KOBANÉ – Washington je znepokojený neochotou Turecka zasiahnuť proti extrémistom z organizácie Islamský štát (IS), ktorí útočia na prevažne kurdské mesto Kobané, ležiace na sýrskej strane hraníc s Tureckom. Informovala o tom dnes agentúra DPA. Slovensko, naopak, aktuálne zvažuje pomoc pre iracké bezpečnostné sily v boji proti militantom.

"Sme čoraz väčšmi znepokojení skutočnosťou, že Turecko otáľa a nekoná, aby zabránilo masakru, ktorý sa odohráva len zhruba kilometer a pol od jeho hraníc," uviedol pre denník New York Times vysokopostavený predstaviteľ americkej vlády. Militanti z Islamského štátu podľa amerických predstaviteľov nemajú ďaleko k dobytiu Kobané, ktoré na zemi bránia len kurdské Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG), a to aj napriek pomerne častým náletom amerických vzdušných síl na pozície extrémistov. 

Nepokojná situácia na tureckých
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

"Po všetkých tých plamenných rečiach o humanitárnej katastrofe v Sýrii si (Turci) vymýšľajú dôvody, prečo nemôžu konať, aby zabránili ďalšej katastrofe. Takto by sa členský štát NATO, keď rovno na jeho hraniciach vládne hotové peklo, správať nemal," uviedol ďalej predstaviteľ americkej administratívy. Americký predstavitelia dôvody nečinnosti Turecka odmietajú, pričom tureckú požiadavku na vytvorenie bezletovej zóny nad severom Sýrie označili za nezmyselnú, keďže v uvedenej oblasti podnikajú časté nálety aj vzdušné sily Spojených štátov.

Nepokojná situácia na tureckých
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

Podľa hovorkyne amerického ministerstva zahraničných vecí Jen Psakiovej šéf americkej diplomacie John Kerry od pondelka už dvakrát telefonoval s tureckým premiérom Ahmetom Davutoglum a vyzýval ho, aby Turecko proti Islamistom v okolí Kobané vojensky zasiahlo. Neochotu Turecka pomôcť Kurdom v Kobané možno podľa agentúry DPA pripísať aj skutočnosti, že YPG má väzby na Stranu kurdských pracujúcich (PKK) v Turecku, ktorú nielen Ankara, ale aj Spojené štáty a Európska únia pokladajú za teroristickú organizáciu. 

Slovensko zvažuje vojenskú alebo technickú pomoc v boji proti islamistom

Slovensko aktuálne zvažuje pomoc pre iracké bezpečnostné sily v boji proti militantnej skupine Islamský štát. Potvrdila to hovorkyňa rezortu obrany Martina Balleková. "Slovenská republika analyzuje možnosti vojensko-technickej pomoci pre iracké bezpečnostné sily, o ktorú bolo požiadané," uviedla Balleková. Ministerstvo vyslanie vojakov do konfliktu vylúčilo.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák ešte v septembri naznačil, že by sme mohli poskytnúť výcvik irackým ozbrojeným silám a Kurdom čeliacim Islamskému štátu v pozemných operáciách v Iraku. "Sme si vedomí svojej zodpovednosti, lebo je to hrozba, ktorá sa týka aj nás, takže si nebudeme pred ňou zatvárať oči," zdôraznil vtedy minister. Islamský štát je radikálna islamistická teroristická organizácia. Na ňou dobytom území vyhlásila samostatný štát rozprestierajúci sa na území Iraku a Sýrie, ktorý neuznáva žiadna krajina sveta. Na čele širokej koalície, ktorá vedie ťaženie zamerané na zničenie militantov z organizácie Islamský štát, sú Spojené štáty. Medzinárodná koalícia za menej ako dva mesiace zhodila počas náletov takmer 1000 bômb.

Militanti z Islamského štátu zostrelili ďalší armádny vrtuľník

Militanti z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) dnes blízko mesta Bajdží, kde sa nachádza ropná rafinéria, zostrelili iracký armádny vrtuľník. Obaja piloti na palube stroja zahynuli, informovala agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľov v Bagdade. Militanti na zostrelenie helikoptéry typu Bell-407 použili ručný protitankový granátomet (RPG), spresnili iracké armádne zdroje. V meste Bajdží, zhruba 200 kilometrov severne od Bagdadu, sa nachádza najväčšia ropná rafinéria v Iraku.

Útok na irackú armádnu helikoptéru potvrdilo aj ministerstvo obrany. Ide už o druhý zostrelený vojenský vrtuľník irackých vzdušných síl za uplynulý týždeň. Militanti zostrelili helikoptéru Mi-35 blízko Bajdží aj v piatok; takisto pritom zahynuli obaja piloti na palube.

Amerika by mala podľa Turecka posilniť nálety na Islamský štát

Turecko požiadalo Spojené štáty o posilnenie leteckých úderov, ktoré by zabránili militantom Islamského štátu zmocniť sa významného kurdského pohraničného mesta Kobané v Sýrii.

S odvolaním sa na dnešné vyjadrenie tureckého vicepremiéra Yalcina Akdogana o tom informovala tlačová agentúra Reuters. "Naša vláda a príslušné inštitúcie zdôraznili americkým predstaviteľom nevyhnutnosť okamžite posilniť letecké bombardovanie, aby bolo aktívnejšie a účinnejšie," povedal Akdogan. Jeho vyjadrenie zverejnila na svojom webe televízna stanica AHaber.

Nepokojná situácia na tureckých
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

Bojovníci Islamského štátu postupujúci do juhozápadnej časti mesta Kobané vyvinuli tlak na Ankaru, aby do konfliktu v susednej Sýrii zasiahla. Nátlak na vládu vyvíja aj turecká kurdská obec, ktorá vládu obviňuje z nečinnosti. Turecko, ktoré je členskou krajinou NATO, doteraz prijalo vyše 180.000 sýrskych kurdských utečencov utekajúcich z Kobané. Zatiaľ sa však nepripojilo k Američanmi vedenej koalícii proti sunnitským povstalcom. Podľa Ankary cieľom koaličnej operácie malo byť odstránenie sýrskeho prezidenta Bašára Asada, napísala tlačová agentúra Reuters.

Nový vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura dnes vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby urgentne reagovalo na útok Islamského štátu na mesto Kobané s tým, že svetové spoločenstvo si nemôže dovoliť, aby do rúk extrémistickej organizácie padlo ďalšie mesto. Vyslanec OSN požadoval "konkrétnu akciu" po tom, ako turecký prezident Recep Tayyip Erdogan varoval, že Kobané je na pokraji obsadenia. "Svet, my všetci budeme hlboko ľutovať, ak bude môcť Islamský štát prevziať mesto, ktoré sa bránilo s odvahou, ale je už blízko stavu, že už sa nebude schopné brániť. Musíme konať teraz," vyhlásil de Mistura.

Nepokojná situácia na tureckých
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

Kanada nasadí svojich letcov do útokov proti Islamskému štátu v Iraku

Kanadskí zákonodarcovia v utorok odsúhlasili vládou podporované plány na vyslanie bojových lietadiel do Iraku, kde sa pripoja k vzdušnej ofenzíve koalície vedenej Spojenými štátmi proti militantom z radikálnej organizácie Islamský štát (IS). Návrh prešiel v pomere 157:134 hlasov a nebol nijakým prekvapením, nakoľko konzervatívci premiéra Stephena Harpera majú v dolnej snemovni väčšinu. Proti misii boli dve hlavné opozičné strany, ktoré tvrdili, že premiér neposkytol dostatočné informácie o operácii a nasadení kanadského letectva. Obávali sa tiež, že premiér krajinu takýmto spôsobom zatiahne do dlhotrvajúcej vojny.

Nepokojná situácia na tureckých
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

Harper v tejto súvislosti povedal, že pokiaľ Islamský štát niekto nezastaví, táto teroristická organizácia môže znásobiť svoje útoky po celom svete, Kanadu nevynímajúc. "Ak ju necháme len tak, táto teroristická organizácia bude rásť a to rýchlo. Napokon militanti už predznamenali ich teroristické plány aj na miestnej aj medzinárodnej úrovni, pričom označili Kanadu za jeden z ich možných cieľov." Harper prisľúbil, že do boja proti IS však nenasadí pozemné jednotky.

Nepokojná situácia na tureckých
Zobraziť galériu (22)
 (Zdroj: SITA)

Ako dodáva agentúra AP, Kanada vyšle do Iraku najviac šesť bojových lietadiel typu CF-18, jedno tankovacie lietadlo a dve prieskumné lietadlá. Do operácie bude zapojených okolo 600 pilotov po dobu šiestich mesiacov. Spojené štáty spolu s arabskými koaličnými partnermi bombardujú pozície Islamského štátu a ostatných radikálnych skupín v Sýrii už viac než dva týždne. Útoky v Iraku trvajú od augusta. Do týchto sa zapojili aj spojenci z Európy, pripomína Reuters.

Militanti z Islamského štátu sa stiahli z niektorých častí Kobané

Militanti z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) sa v noci nadnes po vzdušných útokoch USA a ich spojencov stiahli z niektorých častí obliehaného prevažne Kurdmi obývaného mesta Kobané na severe Sýrie. Podľa tureckého denníka Hürriyet to uviedlo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

"Bojovníci IS sa v noci stiahli z niekoľkých oblastí na východe Ajn al-Arab (arabský názov mesta Kobané) a z juhozápadných častí," spresnil šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán. Po stiahnutí sa militanti IS nachádzali vo východných častiach a na južných okrajoch tohto strategického mesta blízko hraníc Sýrie a Turecka, už však neboli vnútri na západnom fronte, dodal Rahmán.

K stiahnutiu podľa neho došlo po tom, čo boli "ich zadné pozície zasiahnuté náletmi, ktoré si vyžiadali obete a poškodili najmenej štyri ich vozidlá". Bojovníci Islamského štátu vstúpili do Kobané v noci 6. októbra po zhruba troch týždňoch bojov v okolí mesta, pripomína denník Hürriyet. V utorok zúrili boje vo východnej, západnej a južnej časti Kobané,  tretieho najväčšieho kurdského mesta v Sýrii. Koalícia vedená USA podnikla v okolí niekoľko vzdušných útokov.

Mustafa Ebdi, kurdský novinár a aktivista z Kobané, na svojej stránke na sociálnej sieti Facebook napísal, že ulice štvrte v juhovýchodnej časti mesta sú plné tiel bojovníkov IS. Dodal však, že stovky civilistov zostali v meste a "humanitárna situácia je ťažká, ľudia potrebujú jedlo a vodu".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu