Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VIDEO Nemci vytiahli nové dôkazy: Boeing nad Ukrajinou zostrelili Rusi, vinu nesú aj Ukrajinci

Malajzijský boeing mali podľa skupiny novinárov zostreliť ruskí vojaci. Zobraziť galériu (3)
Malajzijský boeing mali podľa skupiny novinárov zostreliť ruskí vojaci. (Zdroj: SITA, Twitter)

LUHANSK - Jeden z najväčších vojnových zločinov dneška môže byť konečne objasnený. Okolo zostreleného boeingu Malaysia Airlines letu MH17 na východe Ukrajiny panuje mnoho teórií. Rusi s Ukrajincami sa navzájom obviňujú a prehadzujú si zodpovednosť. Teraz však na povrch vyplávali nové informácie, ktoré zhromaždili nemeckí investigatívni novinári. Podľa nich je vinník jasný.

Lietadlo zostrelila ruská protiletecká brigáda. Potvrdila to skupina CORRECT!V pozostávajúca z nemeckých investigatívnych novinárov v spolupráci s týždenníkom Spiegel. Podľa nich mala brigáda chrániť ruské tankové jednotky. Už dávnejšie potvrdili holandskí vyšetrovatelia, že lietadlo bolo zostrelené "rýchlo letiacimi predmetmi". Rusi sa bránia, preto vytiahli teóriu o ukrajinskej stíhačke. Problém je v tom, že stíhačky útočia zozadu, boeing s 298 cestujúcimi bol však zasiahnutý spredu tak ako je pri raketách zem-vzduch zvykom.

Nemci správu zverejnili iba pred pár dňami. Let MH17 smeroval z holandského Amsterdamu do Kuala Lumpuru. Kvôli zlému počasiu si piloti vyžiadali zmenu trasy. Povolenie dostanú a ocitajú sa nad územím Ukrajiny. Po 20 minútach je lietadlo zasiahnuté, vo vzduchu sa rozlomí a padá na zem. Tím vyšetrovateľov z Berlína má na to presvedčivé dôkazy.

Len pol hodinu po zostrelení vodca separatistov Igor Strelkov napísal na ruský Facebook status, ktorý neskôr zmazal. "Varovali sme vás, nelietajte cez tento vzdušný priestor," napísal. Nemci sa niekoľkokrát stretli so špičkovým odborníkom na ruské zbrane Rupertom Smidom. "O tom nie je žiadnych pochýb. Let MH17 zostrelila raketa. A tá bola vystrelená zo zeme a nie zo stíhačky," povedal novinárom. Raketa vybuchla tesne pred lietadlom a kusy šrapnelov zasiahli vo vysokej rýchlosti stroj.

VIDEO Nemci vytiahli nové
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Američania sú presvedčení, že za tým stojí ruský odpaľovací systém BUK. Bez toho sa podľa armádneho experta ruské tanky nikam nepohnú a ovládať ho môže iba vycvičený personál. O prítomnosti BUK-u na Ukrajine informovali aj snímky NATO, ktoré ich tam zachytili. Oslovení experti potvrdili, že radar tohto systému nerozozná priateľské od nepriateľského lietadla. Keď piloti neodpovedia správnym heslom, vojaci lietadlo považujú za nepriateľské.

Na vine však môžu byť aj Ukrajinci. Ich stíhačky totiž lietali v blízkosti civilných letov, ktoré cez toto územie lietali a využívali civilné lety ako ľudské štíty. Separatisti a ruská armáda tak nemohla strieľať bez rizika, že by zostrelili civilistov namiesto vojenskej stíhačky. Aj tak sa podarilo zostreliť niekoľko stíhačiek. Skupina CORRECT!V sa preto domnieva, že práve tieto praktiky mohli stáť takmer tristo ľudí životy.

VIDEO Nemci vytiahli nové
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA, Twitter, Wikipedia)

Rusi vyrukovali s dvomi teóriami o zostrelení. Podľa jednej by za tým mala byť ukrajinská stíhačka alebo raketa vystrelená zo zeme v blízkosti miestečka Zaroschenske. Novinári sa preto vydali na východ Ukrajiny presne na toto miesto. Vystrelenie rakety BUK sprevádza obrovský hluk, ktorý by si miestni určite všimli. 17. júla však tamojší ľudia nič nezaznamenali. Navyše, toto územie kontrolujú separatisti a ukrajinskí vojaci tam byť nemohli.

Svedkovia videli padajúce lietadlo

Podľa kolegov z Bellingcat.com bola raketa vystrelená z mesta Snižne. Miestni obyvatelia novinárom potvrdili, že počuli a videli silné výbuchy. Keď sa ich začali novinári vypytovať, ľudia sa výhýbali. "Zabijú ma, ak niečo poviem," prezradil jeden muž. Iná žena bola oveľa smelšia. "Počula som silný výbuch," povedal s tým, že sused jej prezradil, že videl ako padá lietadlo.

O dva dni neskôr sa novinári z CORRECT!V vrátili do mesta Snižne. Obyvatelia boli voči nim podozrievaví, pýtali sa, či sú špióni. Až keď sa predstavili, jeden muž im prezradil, čo videl. "Zostrelili ho. Strela letela odtiaľto. Videli sme ako letí," povedal. Neskôr dokončil spoveď a povedal, že malo ísť o ruskú 53. brigádu z Kurska bez armádneho označenia.

Podiel viny nesú všetci

Poslednou otázkou zostáva, kto dal rozkaz. "Ruský veliteľ alebo proruský separatista?", pýtajú sa Nemci. Podľa nich podiel vinny na zostrelení nesú všetci. Štáty EÚ mali vydať pokyn, aby cez vojnové územie nelietali civilné lety. Ani letecké spoločnosti nebrali nebezpečenstvo do úvahy. Ukrajinci zase nesú vinu za to, že využívali lety ako štíty, aby mohli útočiť na ruské tanky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu