Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Prvé oficiálne výsledky z vyšetrovania zostreleného boeingu: 298 ľudí zabila ruská raketa!

Raketa z Buku mala stáť za zostrelením boeingu Zobraziť galériu (11)
Raketa z Buku mala stáť za zostrelením boeingu

KYJEV – Vyšetrovatelia zverejnili prvú správu o zostrelenom malajzijskom boeingu! Hovorí sa v nej, že lietadlo zasiahlo viacero objektov, ktoré ho rozbili na kusy. Objekty mali letieť obrovskou rýchlosťou. Za tragédiu nie je zodpovedná žiadna technická ani ľudská chyba. BBC priniesla dôkazy, že za zostrelením majú byť ruskí vojaci.

Malajzijské civilné dopravné lietadlo sa na Ukrajine zrútilo po tom, čo sa rozlomilo vo vzduchu, pravdepodobne po zásahu "vysokým počtom vysokoenergetických predmetov". Vyplýva to z dnes zverejnenej predbežnej správy Holandskej bezpečnostnej rady.

Prvé oficiálne výsledky z
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: topky)

Škody na trupe a kokpite zodpovedajú vonkajšiemu nárazu viacerých predmetov. Podľa odborníka Roberta Bassa z holandskej spoločnosti NOS zo zistení vyplýva, že lietadlo zasiahla raketa Buk, ktorá funguje ako trieštivá bomba. Správa OVV nehovorí o tom, že Boeing-777 zostrelila raketa, ani o tom, kto môže byť za tragédiu zodpovedný. "Správa síce priamo nespomína, že by let MH17 zostrelila raketa. Ale v podstate vylučuje všetky iné možnosti, " povedal BBC analytik Richard Westcott.

Základné údaje o celej tragédii
Zobraziť galériu (11)
Základné údaje o celej tragédii  (Zdroj: topky)

"Poškodenia zaregistrované v prednej časti lietadla, ako sa zdá, naznačujú, že lietadlom prenikol vysoký počet vysokoenergetických predmetov zvonku lietadla. Je pravdepodobné, že toto poškodenie malo za následok stratu štrukturálnej integrity lietadla, čo viedlo k rozpadu počas letu," uvádza sa v správe OVV, ktorú poverili vedením medzinárodného vyšetrovania. Kompletnú správu by mala zverejniť do jedného roka od tragédie.

 Civilné lietadlo nemáme čím zostreliť, tvrdia separatisti

Proruskí separatisti sa v utorok bránili najnovším obvineniam, podľa ktorých stáli za zostrelením lietadla spoločnosti Malaysia Airlines. Premiér samozvanej Doneckej ľudovej republiky Alexander Zacharenko tvrdí, že jeho bojovníci nemajú na podobný útok potrebnú muníciu. "Môžem vyhlásiť iba jedno: Jednoducho nemáme zariadenie, ktoré by mohlo zostreliť civilný boeing vrátane malajzijského lietadla," cituje ho ruská tlačová agentúra Interfax.

Správa o výsledkoch vyšetrovania

"Počiatočné výsledky vyšetrovania ukazujú na externú príčinu pádu MH17. Bude potrebný ďalší výskum, aby sa presnejšie určila príčina. Holandská bezpečnostná rada sa domnieva, že v nasledujúcom období budú k dispozícii ďalšie dôkazy pre vyšetrovanie," uviedol šéf OVV Tjibbe Joustra.

Prvé oficiálne výsledky z
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: topky)

Z dôvodu pokračujúceho konfliktu medzi separatistami a vládnymi silami na východe Ukrajiny vyšetrovatelia OVV nenavštívili oblasť, kde sa nachádzajú trosky lietadla. "Podrobné skúmanie štrukturálneho poškodenia pokračuje. Forenzné skúmanie sa vykoná, keď budú trosky vyzdvihnuté," píše sa v správe.

Lietadlo letelo po červenej čiare. Pokračovať malo po trase označenej červenými bodkami.
Zobraziť galériu (11)
Lietadlo letelo po červenej čiare. Pokračovať malo po trase označenej červenými bodkami.  (Zdroj: Topky.sk)

Posledné slová pilotov tesne pred smrťou
Zobraziť galériu (11)
Posledné slová pilotov tesne pred smrťou  (Zdroj: topky)

Vyšetrovatelia podľa AP dosiaľ študovali fotografie z miesta nešťastia, radarové údaje a informácie z čiernych skriniek. Naznačujú, že nedošlo k technickej chybe, ktorá by mohla spôsobiť rozlomenie lietadla.

Podľa OVV hlasový záznamník v kokpite "neodhalil známky akýchkoľvek technických porúch alebo núdzovú situáciu... V kokpite neboli počuť ani varovné zvuky, ktoré by poukazovali na technické problémy".

Prvé oficiálne výsledky z
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: topky)

Boeing-777 spoločnosti Malaysia Airlines smerujúci z Amsterdamu do Kuala Lumpuru sa zrútil na východe Ukrajiny 17. júla - v oblasti ovládanej proruskými separatistami. Z 298 ľudí na palube, ktorí pri nešťastí zahynuli, bolo 196 Holanďanov.

Prvé oficiálne výsledky z
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Topky.sk)

Podľa Washingtonu a Kyjeva zostrelili lietadlo ruskou raketou separatisti, ktorí na východe Ukrajiny bojujú proti vládnym silám.

Takto vyzerajú údaje vytiahnuté z čiernej skrinky
Zobraziť galériu (11)
Takto vyzerajú údaje vytiahnuté z čiernej skrinky  (Zdroj: Topky.sk)

Podľa BBC za tým majú byť ruskí vojaci

Reportérovi BBC Johnovi Sweeneymu povedali traja očití svedkovia, že za zostrelením majú byť rusky hovoriaci vojaci.

Traja očití svedkovia nezávisle od seba potvrdili, že videli operovať disciplinovaných vojakov s moskovským prízvukom s odpaľovacím systémom BUK, ktorý stojí za zostrelením malajzijského boeingu. Už dávnejšie toto obvinenie proruskí rebeli odmietli. Podľa nových dôkazov, ktoré priniesol britský reportér John Sweeney z BBC, vina je rozhodne na ruskej strane.

Jeden zo svedkov videl raketomet Buk približne 16 kilometrov od miesta zostrelenia. Bolo to približne o pol druhej poobede. „Videli sme, ako vyložili Buk. Potom naštartoval motor a dym zahalil celé mestské námestie,“ povedal pre britskú stanicu jeden zo svedkov.

Systém Buk
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Ďalším potvrdzujúcim znakom mal byť ich prízvuk a disciplinovanosť. „Dobre disciplinovaní, nie ako rebeli. Nemali na sebe oblečené uniformy ako ukrajinskí vojaci alebo povstalci. Mali tiež úplne ruský prízvuk. Písmeno „g“ hovoria inak ako my.“

Na východe Ukrajiny väčšina obyvateľov hovorí po rusky, ale s úplne iným prízvukom ako vojaci, ktorí obsluhovali Buk. Druhý svedok potvrdil, že ich veliteľ hovoril čisto moskovským prízvukom.

Keby sa slová svedkov potvrdili, tak posádka Buku patrí do „armády duchov“, ktorá operuje na východe Ukrajiny a pomáha vzbúrencom. Kremeľ si však stále stojí za svojim, že žiadne vojenské operácie tam neuskutočňuje.

Doteraz nájdené časti tiel boli k ohliadke prevezené do Holandska, ale zatiaľ bolo identifikovaných iba 183 osôb. Vyšetrovanie incidentu koordinuje Holandsko a okrem Malajzie sa procesu zúčastňuje aj Ukrajina, Austrália a Belgicko. Na palube stroja boli občania desiatich krajín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu