Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Životná trauma Bartošovej (†48): Psychicky trpela 44 rokov! Dôvod? Budete prekvapení

Iveta Bartošová a jej matka Svatava nemali dobrý vzťah. Svetlou výnimkou bolo obdobie Let´s Dance v roku 2009. Zobraziť galériu (5)
Iveta Bartošová a jej matka Svatava nemali dobrý vzťah. Svetlou výnimkou bolo obdobie Let´s Dance v roku 2009.

PRAHA - Bez lásky?! Iveta Bartošová (†48) sa narodila za naozaj dramatických okolností. Hoci jej ako novorodencovi vôbec nebilo srdce, zabojovala a nadýchla sa. Jej život však nakoniec nebol vôbec ľahký. A podpísal sa na tom aj zlý vzťah s vlastnou mamou. Ako štvorročná si totiž vypočula, že bola nechceným dieťaťom. Táto udalosť sa stala zrejme jednou zo základných príčin jej labilnej psychiky.

Iveta Bartošová bola dlhé roky vnímaná ako nevyrovnaná osoba. V júni 2011 poskytla nečakane otvorený rozhovor pre Mladú Frontu Dnes. Na otázky speváčka odpovedala v máji a nepripúšťala si, že nie je úplne v poriadku. No na psychiatrii sa ocitla skôr, než stihol článok vyjsť. 

Hovorí sa, že príčiny mnohých psychických ťažkostí treba hľadať v detstve. A to nebolo pre blondínku práve ružové. Pri jej príchode na svet dokonca nebolo hneď jasné, či vôbec bude žiť. „Po pôrode som bola vlastne mŕtva, nebilo mi srdce. Už od tej chvíle bojujem, bojujem stále,” zverila sa Iveta. 

Už ako malé dieťa ale v podstate trpela za to, že tie dramatické chvíle v pôrodnici prežila. „Stačila jedna mamina veta, keď som mala štyri roky. Dala mi najavo, že vlastne nepatrím do rodiny. Bola som druhá z dvojčiat. Tá nechcená,” s trpkosťou spomínala Bartošová. „Keď si to matka prečíta, tak bude strašne trpieť, ale je to pravda,” dodala na potvrdenie svojich slov. 

Je jasné, že takéto zistenie by zamávalo s každým dieťaťom. Niet teda divu, že vo svojom živote speváčka čelila psychickým problémom. „Bijem sa s tým celé roky. Mám malé sebavedomie a neustály pocit viny. S mamou som o svojich pocitoch hovoriť nemohla, nebola tomu prístupná,” prezradila bývalá popová princezná. Nie práve najlepší vzťah mamy a dcéry sa premietol aj do zriedkavých návštev. „Často som ju prosila, ale neprišla nikdy. Raz mal Artur silnú chrípku, ja som musela ísť na koncerty, ale ona povedala, že má v skleníku rajčiny a nemal by ich kto zalievať. Rajčiny boli prednejšie,” vyčítala mame po rokoch v rozhovore. 

Iveta vtedy pre Mladú Frontu Dnes odhalila mnoho vecí zo svojho súkromia. Nevyhla sa ani otázkam o svojom vnútri. Redaktor napríklad zisťoval, či netrpí maniodepresiou. „Bola som na vyšetrení a nemám ju, nemám ani depresie. Mám len úzkosti, som príliš citlivá, emotívna, to je všetko,” opísala svoj duševný stav.

Na priamu otázku, či má samovražedné myšlienky, vtedy odpovedala záporne. Pre istotu ale navštevovala psychiatra. Ten jej pomáhal zvládať veci, ktoré sú pre iných bežné - napríklad ísť na nákup pešo či zájsť so synom do kina. Umelkyňa totiž mala obdobie, kedy sa bála kontaktu s ľuďmi. „Iná speváčka by sa navždy zrútila, ale ja nie. Som silná,” tvrdila v roku 2011 Iveta. 

Posledná otázka rozhovoru

Myslíte si, že váš príbeh skončí happy endom?

♦ Viete, že neviem? Robím pre to všetko.

O okolnostiach smrti Ivety Bartošovej si môžete prečítať TU>>

Knihy o Ivete Bartošovej nájdete tu>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu