Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

VOJNA na Ukrajine Deň stodruhý (5. jún 2022)

Zničené rezidenčné štvrte na Ukrajine Zobraziť galériu (3)
Zničené rezidenčné štvrte na Ukrajine (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco))

KYJEV - Kyjevom dnes ráno otriasla silná explózia. Pápež František v sobotu oznámil, že sa čoskoro stretne s ukrajinskými predstaviteľmi. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Rusko z masívneho ničenia kultúrnych pamiatok, kostolov a iných miest spätých náboženstvom. Situáciu sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Moment zničenia ruského bojového prieskumného hliadkovacieho auta v Luhanskej oblasti

Moment zničenia ruského bojového prieskumného hliadkovacieho auta v Luhanskej oblasti (Zdroj: Facebook/Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Dnešný online sa skončil. Ďakujeme za pozornosť.

21:40 Rakúsky kancelár Karl Nehammer v nedeľu vyzval na vytvorenie medzistupňa medzi spoluprácou a plným členstvom v Európskej únii pre krajiny ako Ukrajina a Moldavsko. Informuje o tom tlačová agentúra Reuters. Tento tzv. "prípravný priestor" by umožnil krajinám dosiahnuť štandardy Európskej únie podobne ako v prípade Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) alebo Európskeho združenia voľného obchodu (EZVO), tvrdí Nehammer.

19:50 Kyjev zostáva kľúčovým cieľom Kremľa. Podľa Hanny Maliarovej, námestníčky ukrajinského ministra obrany, je vojna stále v horúcej fáze a dobytie Kyjeva je stále hlavným cieľom Ruska. Informoval o tom The Kyiv Independent na sociálnej sieti.

19:00 Ruská strela preletela v nebezpečnej blízkosti Južnoukrajinskej jadrovej elektrárne v Mykolajivskej oblasti na juhu Ukrajiny. Oznámila to v nedeľu ukrajinská štátna jadrová spoločnosť Energoatom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

17:30 Grécko odovzdalo alebo v najbližšom čase odovzdá Ukrajine 122 bojových vozidiel pechoty BMP-1 sovietskej výroby, 20-tisíc útočných pušiek AK-47, muníciu rôzneho kalibru a ďalšie zbrane. Grécky minister obrany Nikos Panajotopulos, ktorý pomoc ohlásil, ju podľa agentúry Unian označil za nebývalú.

Ďalšie dodávky zbraní chystá tiež Španielsko, ktoré podľa informácií denníka El País Kyjevu pošle protilietadlové strely a nemecké tanky Leopard a zaškolí ukrajinských vojakov v používaní tankov.

16:30 Pápež František počas nedeľnej turičnej svätej omše v Ríme žiadal ukončenie násilia na Ukrajine a nové mierové rokovania. TASR správu prevzala z agentúry DPA. "Opakujem svoju výzvu pre tých, ktorí sú na čele krajín: prosím, nepriveďte ľudstvo do nešťastia," povedal pápež v Ríme po poludňajšej modlitbe Raduj sa nebies kráľovná (Regina Coeli). Katolícka cirkev si v nedeľu pripomína Zoslanie Ducha svätého - Turíce.

Na snímke pápež František prednáša posolstvo počas pravidelnej generálnej audiencie na Námestí sv. Petra vo Vatikáne
Zobraziť galériu (3)
Na snímke pápež František prednáša posolstvo počas pravidelnej generálnej audiencie na Námestí sv. Petra vo Vatikáne  (Zdroj: TASR/AP Photo/Andrew Medichini)

15:55 Šéf ukrajinských železníc Oleksandr Kamyšin potvrdil, že štyri rakety zasiahli ráno opravovňu vagónov v metropole. Odmietol ale, že by sa tam nachádzali tanky. Podľa starostu ukrajinskej metropoly Vitalija Klička pri explóziách nikto nezomrel, ale jeden človek utrpel zranenie a musel byť prevezený do nemocnice. Svedkovia videli nad mestom po explóziách stúpať dym.

14:40 Ruské rakety, ktoré v noci na nedeľu zasiahli Kyjev, zničili tanky, ktoré Ukrajine dodali európske krajiny. V nedeľu to na sociálnej sieti Telegram oznámilo ruské ministerstvo obrany. Kyjev sa k útokom na tanky zatiaľ nevyjadril. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP. "Rakety dlhého doletu, ktoré vystrelilo ruské letectvo na predmestia Kyjeva, zasiahli tanky typu T-72. Tieto tanky Ukrajine dodali európske krajiny. Rakety zasiahli aj iné obrnené vozidlá, ktorá sa nachádzali v hangároch," uviedol hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Ukrajinská strana zničenie týchto tankov bezprostredne nepotvrdila, píše AP.

12:25 Španielsko pošle Ukrajine protilietadlové rakety a tanky typu Leopard s cieľom zintenzívniť svoju pomoc tejto krajine. Španielsko ukrajinským vojakom tiež poskytne základný výcvik na ovládanie týchto tankov. Ten sa uskutoční v Lotyšsku, kde španielska armáda vyslala 500 vojakov v rámci operácie Posilnenej predsunutej prítomnosti NATO. Druhá časť výcviku by sa podľa denníka El País mala uskutočniť v Španielsku.

12:04 Hraničnými priechodmi na Slovensko prešlo v sobotu (4. 6.) 3408 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 704 mužov, 2049 žien a 655 detí detí. O dočasné útočisko požiadalo 53 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo za sobotu 3408 osôb. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva vnútra (MV) SR Zuzana Eliášová.

"Všetky činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 16 policajtov, 37 hasičov, 100 colníkov, 154 vojakov, 40 dobrovoľníkov, 52 príslušníkov zahraničných zložiek, 120 zamestnancov okresných úradov a desať zamestnancov migračného úradu," uviedla Eliášová.

10:58 Ak Západ začne dodávať na Ukrajinu rakety dlhšieho doletu, Rusko sa pri svojich útokoch zameria na ciele, ktoré doteraz nezasiahlo, povedal ruský prezident Vladimír Putin. V rozhovore, ktorý dnes odvysielala ruská televízna stanica Rossija-1, šéf Kremľa tiež uviedol, že dodávky amerických raketometov na Ukrajinu nič nezmenia. Kyjev mal podľa neho podobné raketové systémy už skôr a žiadne veľké úspechy s nimi nedosiahol.

"Celý ten krik okolo ďalších dodávok zbraní má podľa môjho názoru jediný cieľ: naťahovať ozbrojený konflikt čo najdlhšie to bude možné," komentoval ruský prezident informácie o dodávkach amerických raketometov na Ukrajinu.

Vladimir Putin úraduje zo sídla Novo-Ogaryovo.
Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin úraduje zo sídla Novo-Ogaryovo.  (Zdroj: SITA/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

10:50 Ruské sily strácajú kontrolu nad mestom Severodoneck v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, ktoré chce Moskva získať v úsilí dostať pod kontrolu Donbas. Oznámil to v nedeľu gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. "Rusi mali pod kontrolou 70 percent Severodonecka, počas dvoch dní však boli vytlačení a mesto je teraz rozdelené na dve polovice," uviedol gubernátor.

Ukrajinské sily podľa jeho vyjadrení zajali osem ruských vojakov. Hajdaj v sobotu oznámil, že Rusko utrpelo veľké straty po tom, ako sa ukrajinským silám podarilo dobyť späť značnú časť Severodonecka.

07:30 Ukrajinské médiá v nedeľu ráno podľa CNN informovali aj o ruských raketových útokoch na prístavné mesto Odesa. Podrobnosti zatiaľ nie sú známe. Ruská armáda mala v noci z lietadla ostreľovať aj mesto Kramatorsk a zasiahnuť pritom dva tamojšie podniky.

06:17 Žena ukazuje svoj zničený dom vo Vuhledare v Doneckej oblasti. 

06:02 V Kyjeve bola dnes ráno počuť silná explózia a po nej bol vidieť stúpať stĺp dymu, uviedla agentúra Reuters s odkazom na svojho svedka. Príčiny výbuchu nie sú zatiaľ známe. Pred výbuchom boli v Kyjevskej oblasti počuť sirény, ktoré varujú pred leteckým útokom.

O niekoľkých explóziách v dvoch kyjevských štvrtiach informoval na sieti Telegram aj kyjevský starosta Vitalij Kličko, ktorý ale neoznámil ďalšie detaily. Na mieste podľa neho zasahujú záchranári.

Pápež sa stretne s predstaviteľmi Ukrajiny, prediskutujú jeho možnú návštevu

Pápež František v sobotu oznámil, že sa čoskoro stretne s ukrajinskými predstaviteľmi, s ktorými chce prediskutovať možnosti svojej návštevy ich vojnou sužovanej vlasti. Informuje o tom tlačová agentúra Reuters. František sa o tom zmienil vo Vatikáne počas stretnutia s deťmi so zdravotným postihnutím a ukrajinskými deťmi, ktoré utiekli zo svojej krajiny v dôsledku ruskej invázie. František (85), ktorý sa pre bolesti kolena pohybuje na invalidnom vozíku, povedal, že často myslí na ukrajinské deti a chce túto krajinu navštíviť, ale musí si vybrať správny čas.

"Nie je ľahké prijať rozhodnutie, ktoré by mohlo zvyšku sveta viac uškodiť ako pomôcť. Musím nájsť tú správnu chvíľu, aby som to urobil. Na budúci týždeň prijmem zástupcov ukrajinskej vlády, ktorí sem prídu na rokovanie, aby sme sa porozprávali aj o mojej prípadnej návšteve," uviedol pápež bez ďalších detailov. Prebiehajúca vojna na Ukrajine prinútila Vatikán k jemnému diplomatickému balansovaniu; Apoštolský stolec už niekoľkokrát ponúkol sprostredkovanie ukončenia tohto konfliktu.

František pri viacerých príležitostiach nepriamo kritizoval ruského prezidenta Vladimira Putina za inváziu, ale bez toho, aby ho menoval. Použil tiež výrazy ako "neoprávnená agresia" či "invázia" a vyjadril ľútosť nad krutosťou voči civilistom. Na návštevu ho už pozvali ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, kyjevský primátor Vitalij Kličko, väčší arcibiskup ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi Sviatoslav Ševčuk, ako aj ukrajinský veľvyslanec vo Vatikáne Andrij Juraš.

Rusko systematicky ničí kultúrne a historické dedičstvo Ukrajiny, tvrdí Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom najnovšom príhovore k občanom zverejnenom v sobotu večer na svojej oficiálnej stránke obvinil Rusko z masívneho ničenia kultúrnych pamiatok, kostolov a iných miest spätých náboženstvom. Podľa neho to je dostatočný dôvod na vylúčenie tejto krajiny z Organizácie OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO). "Počas totálnej vojny bolo ruským ostreľovaním zničených alebo poškodených už 113 kostolov. Sú medzi nimi tie starodávne, ktoré odolali 2. svetovej vojne, no neodolali ruskej okupácii. Sú aj také, ktoré boli postavené po roku 1991," konštatoval Zelenskyj, ktorý vylúčenie Ruska z UNESCO žiadal už koncom mája.

Rusko podľa Zelenského zámerne a systematicky ničí kultúrne a historické dedičstvo Ukrajiny, ako aj sociálnu infraštruktúru, obydlia a všetko potrebné pre normálny život. "Štát, ktorý to robí, nemôže byť členom UNESCO a nemôže zostať v OSN, akoby sa nič nestalo. Charta OSN nedáva teroristom žiadne práva a UNESCO nie je miestom pre barbarov," povedal. Na svojom konte v aplikácii Telegram Zelenskyj obvinil ruské sily, že v dôsledku ich ostreľovania začal horieť veľký drevený kostol v meste Sviatohirsk ležiacom v Doneckej oblasti vysvätený v roku 1912. Zverejnil aj krátke video zachytávajúce kostol s cibuľovými kupolami v plameňoch. Ruské ministerstvo obrany toto obvinenie poprelo a spôsobenie požiaru pripísalo ukrajinským silám,  uviedla agentúra DPA.

Zelenskyj pripomenul, že už v stredu pri ostreľovaní kostola zahynuli štyria mnísi a bohoslužby sa musia konať v suteréne. V tejto súvislosti vyzval ukrajinskú pravoslávnu cirkev, ktorá spadá pod moskovský patriarchát, aby sa úplne odtrhla od Moskvy. Zelenskyj v príhovore tiež oznámil, že od začiatku vojny 24. februára Rusko vypálilo na Ukrajinu 2503 rakiet. "Naši hrdinovia držia svoje pozície a robia všetko pre to, aby spôsobili nepriateľovi čo najväčšie straty," povedal. "Ruská armáda môže zastaviť podpaľovanie kostolov. Ruská armáda môže zastaviť ničenie miest. Ruská armáda môže zastaviť zabíjanie detí. Stačí, ak ten istý človek v Moskve vydá takýto príkaz. A to, že takýto príkaz stále nevydal, je očividné poníženie pre celý svet," uzatvoril ukrajinský prezident.

Viac o téme: InváziaRuskoVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu