Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ukrajinskí nacionalisti opäť protestujú proti Zelenského kapitulácii v Donbase

Volodymyr Zelenský Zobraziť galériu (3)
Volodymyr Zelenský (Zdroj: SITA/AP Photo/Efrem Lukatsky)

KYJEV - Ukrajinská polícia posilnila v pondelok hliadkovanie v uliciach Kyjeva, kam sa začali schádzať sympatizanti viacerých nacionalistických a krajne pravicových zoskupení, aby protestovali proti prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému a jeho mierovému plánu pre východ Ukrajiny.

Ako informovala agentúra AP, na Ukrajine si v pondelok pripomínajú Deň obrancu vlasti. Prezident Zelenskyj si pamiatku Ukrajincov, ktorí prišli o život počas už päť rokov trvajúceho konfliktu s Moskvou podporovanými separatistami, uctil pri pomníku padlých v Kyjeve. Počas dňa má navštíviť aj príslušníkov vládnych síl v Donbase.

Ukrajinské úrady očakávajú, že na zhromaždeniach nacionalistov, ktoré sa konajú pri príležitosti Dňa obrancu vlasti, sa zúčastnia desaťtisíce ľudí. Zelenskyj na účastníkov týchto akcií apeloval, aby sa vyvarovali násilností, a upozornil aj na potenciálne riziko provokácií zo strany tých, ktorí chcú v krajine vyvolať chaos.

Atmosféru dnešného sviatočného dňa poznamenalo nedávne rozhodnutie o dohode o usporiadaní miestnych volieb na východe Ukrajiny, čo ukrajinskí nacionalisti považujú za kapituláciu pred Moskvou. V samotnom Kyjeve sa uskutočnia najmenej dve veľké zhromaždenia. Ako uviedla agentúra Ukrinform, prvé z nich organizuje všeukrajinské združenie Sloboda na počesť 77. výročia založenia Ukrajinskej povstaleckej armády (UPA). Druhé zhromaždenie a pochod zvolalo hnutie Odpor proti kapitulácii.

Ukrajinskí nacionalisti opäť protestujú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Sergei Grits)

Ukrajinskí nacionalisti namietajú proti tzv. Steinmeierovmu plánu, ktorý začiatkom októbra na svojich rokovaniach v Minsku odobrili zástupcovia Ukrajiny, Ruska a proruských separatistov. V súlade s týmto plánom má Ukrajina prijať osobitný zákon, podľa ktorého sa miestne voľby budú konať na územiach samozvaných ľudových republík v Donbase - Doneckej a Luhanskej - pod dohľadom zástupcov Úradu pre demokratické inštitúcie a ľudské práva Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (ODIHR).

V deň volieb nadobudne dočasne platnosť zákon o osobitnom štatúte Donbasu. Stálu platnosť tento zákon získa v okamihu, keď ODIHR zverejní správu, že voľby v Donbase sú platné a že vyhoveli demokratickým štandardom. UNIAN pripomenul, že existujúci ukrajinský zákon o osobitnom štatúte Donbasu platí do 31. decembra 2019.

Nový zákon o osobitnom štatúte Donbasu sa podľa Zelenského predstáv bude pripravovať v parlamente v úzkej spolupráci s občanmi a bude ho sprevádzať celospoločenská diskusia. Zelenskyj zároveň ubezpečil, že sa pritom v žiadnom prípade nebude zachádzať do krajností.

Ukrajinskí nacionalisti opäť protestujú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Irina Gorbaseva)

Kým Moskva vníma prijatie Steinmeierovho plánu ako pozitívny vývoj, ktorého dôsledkom by mohla byť schôdzka tzv. normandskej štvorky, na Ukrajine bol tento krok prijatý nejednoznačne - opozícia v parlamente i nacionalisti hovoria dokonca o tom, že Zelenského vedenie zradilo Ukrajinu. V súvislosti s tým sa v krajine konali aj protestné zhromaždenia proti Zelenského politike v Donbase.

Nemecký politológ Andreas Umland v rozhovore pre Ukrinform uviedol, že mandát na dosiahnutie mieru v Donbase, ktorý si Zelenskyj "tak trochu sám vydal", má "v ukrajinskej spoločnosti veľkú podporu, pretože túžba po mieri je veľmi veľká".

Analytik však súčasne poznamenal, že u veľkej časti ukrajinskej elity - novinárov, intelektuálov, politikov, najmä staršej generácie - sa prejavuje "kultúrne a mentálne odmietanie Zelenského". Umland tiež upozornil, že "vášnivé diskusie" na Ukrajine vyhovujú v prvom rade ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ale predstavujú aj reálnu hrozbu veľkej konfrontácie v štáte.

Viac o téme: UkrajinaKapituláciaDonbasVolodymyr Zelenský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu