Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Vzťah medzi Ruskom a Ukrajinou je stále napätý: Kyjev má riešenie, TOTO môže výrazne pomôcť

Ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin
Ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin (Zdroj: TASR/AP Photo/Luca Bruno)

KYJEV - Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí sa pripravuje zaviesť "biometrický" vízový režim s Ruskom a čaká na príslušné politické rozhodnutie. V piatok o tom v Kyjeve informoval ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin, ktorý na tlačovej konferencii hodnotil výsledky práce svojho rezortu za rok 2018.

Klimkin podľa agentúry Ukrinform zdôraznil, že vo vzťahoch s Ruskom bude "účinný len biometrický vízový režim", pretože "nám umožní kontrolovať, kto a ako vycestúva z Ruska". Vydávanie "klasických víz", ktoré sa ako samolepky vlepujú do pasu, považuje Ukrajina za nedostatočnú kontrolu v prípade, že ide o "krajinu-agresora". 

Klimkin dodal, že na zavedenie vízového režimu s Ruskom je potrebné politické rozhodnutie. Ukrajinský rezort diplomacie už v tejto veci začal s prípravami vrátane vyhodnotenia výšky nákladov na konzulárne služby a technické zariadenia. Podľa Klimkina kvôli zavedeniu špeciálneho systému biometrickej identifikácie osôb bude Kyjev potrebovať najmenej 70 konzulov.

Prvým krokom bude vytvorenie softvéru potrebného pre zavedenie elektronického systému predbežného oznámenia ciest ruských občanov na Ukrajinu. "Rusi musia vopred informovať o svojich cestách a toto by sa malo zaviesť," povedal Klimkin.

V súčasnosti je pri vstupe na Ukrajinu potrebné podrobiť sa biometrickej kontrole: všetkým ruským občanom snímajú na hraniciach odtlačky prstov, vyžaduje sa od nich aj biometrický pas a doklady potvrdzujúce účel návštevy. V najbližšom čase chcú ukrajinské úrady pre ruských občanov zaviesť aj povinnosť informovať o zámere vycestovať na Ukrajinu, na čo bude slúžiť práve spomínaný softvér.

Viac o téme: VízaRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu