Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zranený ukrajinský poslanec obvinil z krvavého výbuchu v Kyjeve Rusko

Zranený ukrajinský poslanec Ihor Mosijčuk
Zranený ukrajinský poslanec Ihor Mosijčuk (Zdroj: TASR/AP)

KYJEV - Ukrajinský zákonodarca Ihor Mosijčuk, zranený v stredu večer pri explózii v Kyjeve, pri ktorej zahynuli dvaja ľudia, obvinil vo štvrtok z výbuchu Rusko. Ukrajinskí predstavitelia označili násilie za teroristický čin, informovala tlačová agentúra Reuters.

Mosijčuka (45), člena populistickej opozičnej Radikálnej strany, hospitalizovali, ale neutrpel život ohrozujúce zranenia. Zahynul však jeho telesný strážca a okoloidúci človek. Zranenia utrpeli aj ďalší dvaja ľudia. Ukrajinská štátna bezpečnostná služba (SBU) uviedla, že neznámi páchatelia pripevnili výbušniny na motocykel a tie explodovali, keď zákonodarca vychádzal z budovy televíznej stanice.

Líder Radikálnej strany Oleh Ľaško vyhlásil, že nepochybuje o tom, že incident bol politicky motivovaný, pričom Mosijčuk obvinil Rusko. "Som presvedčený, že iniciátori sú v Moskve, vykonávatelia sú v Kyjeve," napísal Mosijčuk na Facebooku. Ukrajinská polícia sa zatiaľ nevyjadrila k prípadným podozrivým ani k motívu útoku.

Od vypuknutia bojov medzi proruskými separatistami a ukrajinskými vojakmi na východe Ukrajiny v roku 2014 stúpol počet incidentov uskutočnených výbušninami mimo zóny konfliktu, ale bombové útoky vozidlami v ukrajinskej metropole sú pomerne zriedkavé.

Zákonodarca Radikálnej strany Jevhen Dejdej zverejnil na svojej stránke na Facebooku fotografie z miesta činu, ktoré zachytávali obhorenú karosériu motocykla pred zničeným autom. "Vzhľadom na poškodenie auta a diery po črepinách na dverách musela byť sila explózie poriadne veľká," povedal Dejdej. "Na schodoch, kde v čase výbuchu Ihor stál, bolo veľa krvi," dodal. Zorjan Škirjak z ukrajinského ministerstva vnútra uviedol, že jedným z troch zranených je politický analytik Vitalij Bala.

Viac o téme: Ihor Mosijčuk
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu