Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

MIMORIADNA SPRÁVA Koniec prímeriu na Ukrajine: Ťažké boje v Deľbaceve, hlásia mŕtvych

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Silné boje prepukli v noci na dnes neďaleko mesta Debaľceve pri Donbase. Ukrajinská armáda a povstalci sa vzájomne obviňujú z pokusov o prerazenie frontu a hlásia vysoké straty protivníka.

V Debaľceve, ktoré je strategickým dopravným uzlom na trase medzi Doneckom a Luhanskom, sa vlani vo februári odohrala jedna z najväčšých bitiek donbaskej vojny. Mesto teraz ovládajú separatisti.

Podľa kyjevského armádneho komuniké v nedeľu povstalecké jednotky začali mohutnú delostreleckú paľbu v snahe preraziť front v priestore takzvaného Svitlodarského oblúka, čo je oblasť len niekoľko kilometrov severozápadne od Debalceve.
MIMORIADNA SPRÁVA Koniec prímeriu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: mil.gov.ua/)
Následný pokus o útok ukrajinskej jednotky odrazili a spôsobili nepriateľovi ťažké straty, tvrdí Kyjev. Povstalci vraj stratili najmenej 25 mužov a okolo 30 separatistov bolo zranených. Veľmi ťažké boje podľa velenia ukrajinskej armády trvali celú noc. Agentúra Unian s odvolaním sa na informácie ukrajinských dobrovoľníckych zborov napísala, že "boli nasadené zbrane všetkých kalibrov". Dnes ráno v dôsledku ukrajinskej protiofenzívy zaujala údajne armáda "nové strategické pozície".
MIMORIADNA SPRÁVA Koniec prímeriu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: mil.gov.ua/)
Presné údaje o obetiach podľa agentúry Unian nie sú, armáda údajne stratila päť vojakov a šesť ďalších bolo zranených. Inú verziu udalostí rozšírila dnes separatistická tlačová agentúra DAN. Ukrajinské jednotky sa podľa nej pokúsili preraziť líniu fronty u debaľcevského predmestia Kalinivka a boje stále pokračujú.
MIMORIADNA SPRÁVA Koniec prímeriu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: http://uatoday.tv/)
"Ukrajinská armáda utrpela ťažké straty, podľa predbežných údajov bolo zabitých najmenej desať vojakov a dvadsať bolo zranených. Zničených bolo niekoľko kusov ťažkej vojenskej techniky," tvrdí DAN s tým, že na strane povstalcov sú dvaja mŕtvi a dvaja nezvestní. Útok ukrajinských jednotiek bol vraj zastavený. Debalceve bolo vlani vo februári centrom mimoriadne tvrdých bojov, pri ktorých obkľúčená ukrajinská armáda dôležitý železničný uzol stratila.
 
Údaje o obetiach sa výrazne líšia, podľa všetkého na oboch stranách zomreli stovky ľudí. Podľa niektorých ruských médií akciu separatistov silno podporovala ruská armáda, ktorá údajne v bojoch o Debaľceve stratila 70 vojakov. Moskva správy o svojom vojenskom zapojení do udalostí na východnej Ukrajine opakovane popiera.
Viac o téme: BojeMŕtviUkrajinaDebalceve
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu