Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Lídri štyroch krajín sa dohodli na rámcovom mierovom pláne pre Ukrajinu

Lídri krajín sa dohodli
Lídri krajín sa dohodli (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Na krízovom summite o Ukrajine sa v stredu všetky zúčastnené strany dohodli na rámcovom pláne s cieľom mierového riešenia tohto konfliktu. Ukrajinský prezident Petro Porošenko to oznámil v noci nadnes po skončení štvorstranného rokovania o Ukrajine v tzv. normandskom formáte v Berlíne.

Súčasťou dohodnutého plánu má byť nasadenie misie pozostávajúcej z príslušníkov ozbrojenej polície do konfliktných zón na Ukrajine. Porošenkove slová zverejnila po skončení približne päťhodinového rokovania tlačová agentúra TASS. 

Rámcový plán, ktorý povedie k mieru, bude v súlade s dohodami z Minska a vypracovaný v spolupráci s Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Ministri zahraničných vecí štvorice krajín - Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny - by tento plán mali dokončiť do konca novembra, dodal ukrajinský prezident.

 Nemecká kancelárka Angela Merkelová privítala v stredu v Berlíne prezidentov Ukrajiny, Francúzska a Ruska, s ktorými rokovala o situácii vo východoukrajinských oblastiach zasiahnutých separatistickým konfliktom, dodala agentúra DPA.

Viac o téme: UkrajinaPetro Porošenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu