Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Významná chvíľa pre Ukrajinu: S USA podpísali dohodu o vojenskej spolupráci

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN/KYJEV - Ukrajina a Spojené štáty dnes posilnili vzájomnú vojenskú spoluprácu dohodou na obdobie piatich rokov, ktorá zahŕňa dodávky vojenskej výzbroje a výcvik vojakov. Dohodu v Londýne podpísali ministri obrany Ukrajiny a USA, Stepan Poltorak a Ash Carter, informovala tlačová agentúra DPA.

"Prvýkrát v dejinách sme podpísali takýto dokument na také dlhé obdobie," povedal novinárom v Londýne Poltorak. Americký generál vo výslužbe John Abizaid, ktorý bol v minulosti vrchným veliteľom ozbrojených síl USA na Blízkom východe, bude na základe dohody pracovať ako poradca ukrajinského ministerstva obrany.

DPA dodala, že od roku 2014 poskytli USA Ukrajine vojenské dodávky v hodnote vyše 600 miliónov dolárov. Británia súčasne oznámila, že bude pomáhať pri výcviku ukrajinských vojenských síl.

Napätie medzi Ukrajinou a Ruskom sa v uplynulých týždňoch vystupňovalo, obe krajiny uviedli svojich vojakov do plnej bojovej pohotovosti. Ukrajinská armáda už dva roky zvádza sporadické boje s povstalcami na východe Ukrajiny podporovanými Ruskom.

Viac o téme: USAUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu