Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Boje na Ukrajine nabrali na intenzite: Počet výbuchov a porušení prímeria sa zdvojnásobil

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Boje na východe Ukrajiny minulý týždeň nabrali na intenzite. Informovala o tom dnes agentúra DPA odvolávajúca sa na Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá konflikt na Ukrajine monitoruje.

Počet prípadov výbuchov a porušení prímeria v Luhanskej oblasti sa oproti prvému augustovému týždňu, keď ich OBSE zaznamenala 420, takmer zdvojnásobil na 780. Zvýšený počet výbuchov zaznamenala aj v Doneckej oblasti. Len počas nedele ich zaregistrovala 500.

Napätie na Ukrajine eskalovalo minulý týždeň pre udalosť na Ruskom anektovanom polostrove Krym. Rusko vtedy obvinilo Ukrajinu z vyslania špeciálnych jednotiek na Krym, kde sa podľa Moskvy pokúsili zaútočiť na tamojšiu infraštruktúru. Ukrajinský prezident Petro Porošenko označil ruské obvinenia za absurdné a na napätú situáciu zareagoval uvedením svojich jednotiek na východe krajiny a na hranici s Krymom do bojovej pohotovosti.

Porošenko vo štvrtok vyhlásil, že v prípade zhoršenia situácie v Donbase a na Kryme bude nútený vyhlásiť stanné právo a novú mobilizáciu. Povedal to počas návštevy Ľvovskej oblasti. Podľa Porošenka existuje vysoká pravdepodobnosť, že situácia v Donbase bude eskalovať.

"Vôbec nevylučujeme totálnu ruskú inváziu vo všetkých smeroch. Sme pripravení. Naše ozbrojené sily sú pripravené odraziť nepriateľa na východe aj pozdĺž administratívnej hranice s Krymom," dodal Porošenko.

Viac o téme: UkrajinaKrym
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu