Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tragická bilancia: Počet obetí konfliktu v Donbase sa vyšplhal na toto číslo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ozbrojený konflikt na východe Ukrajiny si za dva roky vyžiadal už 9371 obetí na životoch a 21.532 zranených. Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva bilancuje v novej správe o Ukrajine, ktorú predstavil dnes v Kyjeve námestník generálneho tajomníka OSN pre ľudské práva Ivan Šimonovič.

Podľa jeho vyjadrení, ktoré priniesla agentúra Ukrinform, správa OSN zachytáva pretrvávajúce porušovanie ľudských práv na východe Ukrajiny zo strany bezpečnostných zložiek, a to v podobe únosov, väznenia, mučenia a hrubého zaobchádzania. Doplnil, že beztrestnosť porušovateľov je naďalej kľúčovou črtou tohto konfliktu. "V oblastiach ovládaných ozbrojenými skupinami neexistuje právo a poriadok," cituje Ukrinform predstaviteľa OSN.

Zverejnená správa podľa agentúry DPA pripisuje rovnako ukrajinskej tajnej službe, ako aj proruským separatistom v Donbase systematické mučenie zajatcov v snahe donútiť ich k priznaniam. Vyplýva z nej, že Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) prevádzkuje viaceré tajné väznice. Koncom mája v tejto súvislosti odcestovala z Ukrajiny jedna z delegácií OSN po tom, ako jej odmietli sprístupniť zariadenia SBU, pripomína DPA. Delegáti zozbierali v období od vlaňajšieho novembra do polovice mája výpovede bývalých zajatcov SBU, podľa ktorých patrí medzi pracovné metódy tejto služby bitie, elektrošoky či vyhrážanie sa znásilnením.

Viac o téme: Konflikt UkrajinaDonbas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu