Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Situácia na Ukrajine ovplyvňuje bezpečnosť celej Európy: Boje tam neustále pokračujú!

Péter Szijjártó
Péter Szijjártó (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Situácia na Ukrajine ovplyvňuje bezpečnosť celej Európy, zdôraznil dnes v Budapešti ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin. Podľa agentúry MTI sa Klimkin poďakoval maďarskému rezortnému partnerovi Péterovi Szijjártóovi za to, že Maďarsko stále prezentuje postoj, že minské dohody je potrebné splniť v celom rozsahu.

Ukrajinský minister informoval, že na jednotlivých miestach jeho krajiny boje stále pokračujú a že niektoré regióny sú neprístupné. Podľa jeho slov je množstvo ľudí, ktorí sú odkázaní na humanitárnu pomoc.

Klimkin ocenil maďarskú pomoc v snahách Ukrajiny o vstup do Európskej únie, ako aj získanie bezvízového styku Ukrajiny s úniou. Minister vyjadril záujem o rozvoj vzťahov medzi ukrajinskými a maďarskými podnikmi.

Szijjártó potvrdil záujem Maďarska na tom, aby Ukrajina bola politicky i hospodársky silnou krajinou, aby mier zavládol na celom jej území. Podľa jeho slov je úplné splnenie dohôd z Minska podmienkou toho, aby "sankčnú politiku platnú v súčasnosti bolo možné odovzdať minulosti, čo je záujmom každého".

"Hospodárskopolitickým, zahraničnopolitickým i národnopolitickým záujmom Maďarska je neustále posilňovať vzťahy s Ukrajinou, aby malo silných susedov. Máme záujem aj na bezpečnosti 150-tisícovej maďarskej menšiny žijúcej na Ukrajine," zdôraznil maďarský minister a dodal, že vojna a jej následky sú bezpečnostným rizikom, pričom spôsobujú vážne hospodárske škody.

Obchodná výmena medzi Maďarskom a Ukrajinou v uplynulých dvoch rokoch klesla na polovicu, pripomenul Szijjártó.

Viac o téme: UkrajinaPéter Szijjártó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu