Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Osud dobehol ruského generála: Velil Putinovej armáde pri invázii na Krym, rok po náhle umrel!

Alexander Šušukin
Alexander Šušukin (Zdroj: imgcdn.luxnet.ua)

MOSKVA - Generál ruských výsadkárov, ktorý vlani velil vojakom obsadzujúcim Krym, zomrel v nedeľu na zástavu srdca vo veku 52 rokov. Oznámila to dnes ukrajinská agentúra Unian s odvolaním na riazanskú školu výsadkových vojsk, ktorú generál svojho času absolvoval.

Generálmajor Alexander Šušukin bol v posledných dvoch rokoch zástupcom náčelníka štábu výsadkových vojsk Ruskej federácie. Predtým velil ruským vojskám v Južnom Osetsku, ktoré sa odtrhlo od Gruzínska. Mal bojové skúsenosti z Afganistanu, severného Kaukazu aj bývalej Juhoslávie. Podľa poradcu ukrajinského ministra vnútra Stanislava Rečynského práve Šušukin velil ruskej vojenskej operácii pri anexii Krymu v marci 2014.

„Šušukin velil kontingentu ruských výsadkárov počas krymskej operácie. Ešte predtým velil operácii v Osetsku. Takáto ‚irónia osudu‛,“ poznamenal Rečynský v narážke na populárnu sovietsku filmovú komédiu Irónia osudu, ktorá v postsovietskych krajinách dodnes patrí k novoročným sviatkom.

Po vojenskom obsadení Krymu v marci 2014 Rusko zorganizovalo „referendum“, v ktorom sa podľa úradov skoro 97 percent účastníkov vyslovilo za pripojenie k Rusku, pripomenul Unian. Západ anexiu Krymu neuznáva a proti Rusku vyhlásil sankcie. 

Putin inváziu ruských vojsk na Kryme dlho popieral, no neskôr sa k nej otvorene priznal a označil ju za dobré rozhodnutie. Generálmajor Šušukin patril medzi vojenských hodnostárov, ktorých Putin po tejto akcii osobne vyznamenal.

Viac o téme: SmrťGenerálKrymAlexander Šušukin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu