Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Konflikt na východe Ukrajiny si za rok vyžiadal životy najmenej 68 detí

Konflikt na Ukrajine Zobraziť galériu (2)
Konflikt na Ukrajine (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Najmenej 68 detí zahynulo a 183 ďalších utrpelo zranenia v konflikte na východe Ukrajiny od vlaňajšieho apríla, uviedol v stredu hovorca Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tarik Jašarevič.

Podľa jeho slov sa údaje vzťahujú na obdobie do polovice apríla 2014 do 24. júla 2015. 
Celkovo si tzv. protiteroristická operácia (ATO) na východe Ukrajiny vyžiadala už vyše 6800 mŕtvych a 17.000 zranených, informovala v stredu agentúra Ukrinform s odvolaním sa na odhady OSN. 
Hovorkyňa Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) Cécile Pouillyová uviedla, že od polovice apríla 2014 do 27. júla 2015 zahynulo v Donbase najmenej 6832 ľudí - civilistov i vojakov. Zranenia utrpelo najmenej 17.087 ďalších ľudí. 

Tieto údaje podľa nej zahŕňajú aj 298 obetí vlaňajšieho zostrelenia dopravného lietadla malajzijských aerolínií na ukrajinskom východe. Pouillyová zdôraznila, že odhady počtu obetí a zranených sú založené na údajoch od pozorovateľov OHCHR, ktorí sú na Ukrajine, a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). 

Rusko vyslalo do Donbasu ďalší humanitárny konvoj

Do Donbasu vyrazil dnes v poradí už 34. humanitárny konvoj ruského ministerstva pre mimoriadne situácie. Konvoj vyrazil k rusko-ukrajinským hraniciam zo záchranného strediska v obci Kovaľovka v Rostovskej oblasti. 

"V autách sú skúsení vodiči, ktorí majú za sebou desiatky humanitárnych operácií po celom svete. V nákladiakoch sú aj zdravotníci, ktorí sú pripravení poskytnúť lekársku pomoc, ako aj technický personál pripravený na naliehavé údržbárske práce," uviedlo ruské ministerstvo. 
Konvoj sa podľa neho na hranici rozdelí. Časť vyrazí do Donecka, druhá časť do Luhanska. 
Od vlaňajšieho augusta konvoje ruského ministerstva pre mimoriadne situácie dopravili do Doneckej a do Luhanskej oblasti už vyše 41.000 ton humanitárnej pomoci, dodal TASS. 

Konflikt na východe Ukrajiny
Zobraziť galériu (2)

Viac o téme: Ukrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu