Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Porošenko podpísal mimoriadne stanné právo: Toto všetko obnáša!

Petro Porošenko Zobraziť galériu (2)
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko podpísal právnu normu stanného práva, ktorá uvádza podmienky jeho zavedenia. Na svojej webovej stránke o tom dnes informovala ukrajinská Najvyššia rada, ktorú citovala agentúra TASS.

"Stanné právo je špeciálny právny režim, ktorý sa na Ukrajine alebo jej samostatných územiach vyhlasuje v prípade ozbrojenej agresie, hrozby útoku, ohrozenia nezávislosti alebo územnej celistvosti štátu," uvádza sa v danom dokumente. Stanné právo môže byť vyhlásené po tom, ako Najvyššia rada prijme zodpovedajúci prezidentský dekrét.

Podľa danej legislatívy vyhlásenie stanného práva prináša so sebou pracovnú službu pre obyvateľov v produktívnom veku, umožňuje vyvlastnenie majetku, zakazuje zhromažďovanie sa a aktivity určitých politických strán, zavádza cenzúru médií a obmedzuje slobodu pohybu občanov. Ukrajinský parlament 27. januára prijal rezolúciu, ktorá označuje Rusko za agresorský štát.

Protitanková mína zabila siedmich ukrajinských vojakov 

Sedem príslušníkov ukrajinskej armády zahynulo dnes v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, keď ich vozidlo nabehlo na protitankovú mínu. Informovala o tom agentúra TASS. K incidentu došlo približne o 14.00 h miestneho času (15.00 h SELČ) neďaleko obce Krasnohorivka. Vozidlo viezlo príslušníkov ukrajinskej ženijnej jednotky a muníciu k pozíciám ukrajinskej armády. 

"Sedem vojakov pri výbuchu prišlo o život. Šiesti  boli odvedenci, siedmy vojak z povolania," povedal pre televízny Piaty Kanál hovorca ukrajinskej vládnej protiteroristickej operácie (ATO) Jevhen Sylkin. Hovorca ministerstva obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) uviedol, že vojaci nabehli na mínu, ktorú položili ukrajinské sily.

"Ukrajinskí vojaci žnú plody svojej vlastnej činnosti, ktorou bolo úplné zamínovanie tohto územia. Teraz pod nimi vybuchujú ich vlastné míny. Nečudo, že k takýmto incidentom dochádza," citovala hovorcu Donecká tlačová agentúra (DAN).

Porošenko podpísal mimoriadne stanné
Zobraziť galériu (2)

Viac o téme: Petro Porošenko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu