Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pozorovatelia OBSE kritizovali Kyjev za obmedzovanie pohybu obyvateľov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter)

KYJEV – Pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) kritizovali dnes ukrajinskú vládu za obmedzovanie pohybu obyvateľov na východe krajiny. Vyzvali Kyjev na prehodnotenie systému povolení na prechod frontovej línie, aby civilisti mali šancu slobodne a bezpečne cestovať.

Kyjev zaviedol tento systém v januári s tým, že chce zabrániť šíreniu separatizmu do iných regiónov Ukrajiny. Mnohí obyvatelia na území pod kontrolou separatistov to však vnímajú ako trest. Tvrdia, že sú izolovaní od zvyšku krajiny.

Podľa správy OBSE museli niektorí civilisti čakať na povolenie až 50 dní. Systém podľa pozorovateľov sťažuje obyvateľom opustiť vojnou zasiahnuté oblasti, ako aj prísun humanitárnej pomoci. Znepokojujúca je podľa nich aj skutočnosť, že ľudia musia pre povolenie cestovať cez úseky, kde dochádzalo ku krížovej paľbe.

Systém sledovali aj novinári agentúry AP, podľa ktorých sa mnohí ľudia sťažovali, že im nebolo umožnené vrátiť sa, keď sa ocitli na území pod kontrolou Kyjeva. Ďalší tvrdili, že kontroly na priechodoch sú svojvoľné a často tam odmietajú ľudí aj s platnými dokladmi.

Pozorovatelia OBSE kritizovali Kyjev
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu