Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Pridajte sa do ukrajinskej armády: Nový zákon umožní cudzincom bojovať!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinský parlament dnes v prvom čítaní podporil zákon, ktorý legalizuje zapojenie cudzincov do jednotiek ukrajinskej armády. Zákon umožní občanom cudzích štátov uzatvárať kontrakt s armádou a bojovať v jej radoch, a to aj pri bojových operáciách na východe krajiny. Navrhovatelia zákona dúfajú, že prítomnosť cudzincov obmedzí povolávanie ukrajinských brancov v rámci mobilizácie.

Podľa ukrajinskej tlače sa už cudzinci do bojov v Donbase proti proruským separatistom zapojili, hoci to doteraz zákony nedovoľujú. Pripustil to dnes aj autor predlohy zákona, poslanec Dmytro Tymčuk. "Od chvíle, kedy sa začali formovať oddiely dobrovoľníkov domobrany v zóne protiteroristickej operácie (v Donbase), začali na východ Ukrajiny zo svojej vôle prichádzať cudzinci s vojnovými skúsenosťami," povedal Tymčuk. "Časť z nich sa zapojila a zapája do bojových akcií, hoci právny podklad chýba," dodal.

Nová právna úprava podľa šéfa parlamentného branného výboru Sergeja Pašynského umožňuje využiť bojové skúsenosti ľudí, ktorí ukrajinské občianstvo z rôznych dôvodov nezískali alebo získať nechcú. Podľa Tymčuka zákon môže prispieť k tomu, že "vďaka cudzincom sa zníži potreba mobilizovať ukrajinských občanov a obmedzia sa aj výdavky na vyplácanie náhrad invalidom, rodinám pozostalých a podobne".

Prítomnosť cudzincov na donbaskom fronte tvrdo kritizuje Moskva, podľa ktorej doterajšia prax odporuje hneď niekoľkých ukrajinským zákonom. Samotní donbaskí vzbúrenci, ktorých Rusko politicky a diplomaticky, ale zrejme aj vojensky podporuje, pritom prítomnosť cudzincov vo vlastných radoch priznávajú. V povstaleckých jednotkách podľa doneckých politikov bojujú nielen Rusi, ale aj Srbi, Taliani, Francúzi, Nemci či Brazílčania.

Pridajte sa do ukrajinskej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu