Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V okolí Donecka sa stále bojuje, padol jeden z povstalcov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV – Rusko a Ukrajina sa v pondelok v Berlíne dohodli, že budú žiadať stiahnutie zbraní menšieho kalibru z frontových línií na východe Ukrajiny. Je to nový krok, ktorý má ukončiť rok trvajúci konflikt v oblasti.

No aj po týchto rozhovoroch v Berlíne sa násilie na východe Ukrajiny stupňovalo, informovala tlačová agentúra Reuters. Ministri zahraničných vecí Ruska a Ukrajiny sa stretli na rokovaniach, kde boli prítomní takisto šéfovia diplomacií Francúzska a Nemecka. Ruský a ukrajinský minister sa tiež dohodli, že budú podporovať medzinárodných pozorovateľov a zriadia štyri pracovné skupiny - tie budú riešiť najnaliehavejšie problémy ľudí v ťažko skúšanom regióne, kde Ruskom podporovaní separatisti bojujú proti ukrajinským vládnym silám.

Stretnutie ministrov sa konalo v čase čerstvých ozbrojených zrážok v Doneckej oblasti a neďaleko obce Širokyne pri Azovskom mori. Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier, ktorý bol hostiteľom stretnutia, po rozhovoroch vyhlásil, že strany konfliktu nemajú inú možnosť, len dodržiavať dohody dosiahnuté v bieloruskom hlavnom meste Minsk vo februári a vlani v septembri.

"Každý vie, že máme pred sebou dlhú cestu," povedal Steinmeier krátko po pondelkovej polnoci novinárom, vrátane tlačovej agentúry AP. "Ale urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme v tomto procese pokračovali," zdôraznil. "V ukrajinskej kríze nie je nič jednoduché, to nie je novinka. Počas týchto rozhovorov sa znovu ukázali názorové rozdiely medzi Kyjevom a Moskvou," upozornil nemecký minister.

Steinmeier spresnil, že sťahovanie ťažkých zbraní bude pokračovať, ale že nové dohody vyzývajú aj na stiahnutie iných kategórií zbraní - napríklad mínometov, ťažkých zbraní s kalibrom do 100 milimetrov a všetkých typov tankov. Nemecký minister takisto uviedol, že štyria diplomati sa dohodli aj na potrebe urýchleného zriadenia štyroch pracovných skupín, ktoré budú riešiť bezpečnostné otázky; na zorganizovaní miestnych volieb v oblastiach ovládaných povstalcami; na obnovení výmeny zajatcov a na zlepšení zúfalej ekonomickej situácie na východe Ukrajiny.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov povedal po rozhovoroch ruským médiám, že strany sa nedokázali dohodnúť na požiadavke Ukrajiny rozmiestniť mierové jednotky. Lavrov tiež kritizoval zákony nedávno schválené ukrajinským parlamentom - tie podľa neho podrývajú dohody z Minska.

"Zdôraznili sme nutnosť plniť minské dohody celkovo, nielen ich vojenskú časť, ale aj politickú, ekonomickú a humanitárnu časť," vyhlásil Lavrov, ktorého citovali ruské tlačové agentúry.

Boje na východe Ukrajiny pokračovali napriek rozhovorom aj cez noc

Boje pokračovali na predmestiach Donecka, bašty proruských separatistov na východe Ukrajiny, v noci na dnes a v skorých ranných hodinách aj napriek dohode, ktorú v pondelok dosiahli ministri zahraničných vecí Ukrajiny a Ruska, píše agentúra AP. Rok trvajúci vojenský konflikt medzi povstalcami a vládnymi silami si vyžiadal už vyše 6000 ľudských životov a zanechal veľké časti niekdajšieho priemyselného centra Ukrajiny v ruinách. Boje na východe prevažne ustali po podpísaní dohody o prímerí vo februári, v posledných dňoch sa však znova rozpútali.

Ťažkú paľbu bolo v Donecku počuť v pondelok neskoro večer a dnes nadránom. Ráno povstalecká Donecká tlačová agentúra informovala, že pri zrážkach v noci zahynul jeden povstalecký bojovník a ďalší piati utrpeli zranenia. Rusko a Ukrajina sa v pondelok v Berlíne dohodli, že budú žiadať stiahnutie zbraní menšieho kalibru z frontových línií na východe Ukrajiny.

V oblasti konfliktu však zjavne nebola úplne uskutočnená ani predošlá dohoda o prímerí a stiahnutí zbraní veľkého kalibru, konštatuje AP. Boje sa podľa všetkého momentálne sústreďujú na medzičasom zdevastované letisko v Donecku a dedinu Šyrokyne pri Azovskom mori. Reportér AP videl dnes dopoludnia kolónu najmenej desiatich bojových vozidiel pechoty pres

Takzvané dobrovoľnícke prápory sú ilegálne, tvrdí donecký predstaviteľ

Napriek pokusu Kyjeva o legalizáciu represívnych dobrovoľníckych práporov zostávajú tieto jednotky naďalej protizákonné. Uviedol to splnomocnený zástupca samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) v kontaktnej skupine pre urovnanie konfliktu na Ukrajine Denis Pušilin, ktorého dnes citovala agentúra TASS.

"Sme presvedčení, že príkaz na prevod tzv. dobrovoľníckych práporov pod jurisdikciu ukrajinských ozbrojených síl a Národnej gardy bol vydaný so zámerom vyňať tieto ilegálne ozbrojené útvary z účinnosti príslušných bodov balíčka opatrení prijatých v rámci minských dohôd," povedal v pondelok večer Pušilin pre miestne médiá. "Tieto tzv. dobrovoľnícke prápory boli vytvorené ako represívne zoskupenia na páchanie genocídy voči donbaskému ľudu. Sme presvedčení, že sú mimo zákona," tvrdí splnomocnený zástupca DĽR.

Ministri zahraničných vecí štátov normandskej štvorky - Ruska, Ukrajiny, Francúzska a Nemecka - momentálne rokujú v Berlíne o implementácii minských dohôd, vyjednaných 12. februára v bieloruskej metropole, a to najmä o ich politických aspektoch. Berlínskym rokovaniam predchádzali expertné konzultácie, pripomína TASS.

V okolí Donecka sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: topky.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu