Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Boje na východe Ukrajiny sa opäť zintenzívnili: Vedenie Donecka poprelo správy o smrti novinárov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

DONECK – Boje na východe Ukrajiny sa v posledných dňoch opäť zintenzívnili po mesiaci relatívneho pokoja. Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá monitoruje prímerie uzavreté koncom februára, informovala o ozbrojených stretoch v okolí mesta Doneck za použitia ťažkých zbraní vrátane tankov, delostrelectva a granátometov.

Len v nedeľu zaznamenala najmenej 1166 výbuchov spôsobených najmä delostrelectvom a mínometnou streľbou severne od Donecka a v okolí tamojšieho letiska, ktoré je po bojoch zrovnané so zemou. Z centra Donecka sa ozývala paľba aj v pondelok doobeda. Ďalšie strety sa cez víkend udiali v okolí dediny Šyrokyne pri Azovskom mori, vládnym silám sa však opäť podarilo útok proruských povstalcov odraziť.

Ruský server Gazeta.ru s odvolaním sa na ministerstvo obrany Doneckej republiky informoval, že pri doneckom letisku prišli v nedeľu večer o život dvaja novinári. Ich automobil zasiahli šrapnely. Podľa ministerstva išlo o miestnych novinárov, pričom zodpovednosť údajne nesie ukrajinská armáda, ktorá oblasť vtedy ostreľovala. Donecká tlačová agentúra informovala, že počet zranených sa tento víkend strojnásobil v porovnaní s predchádzajúcimi týždňami, čo je dôkazom zintenzívnenia bojov.

Vedenie DĽR poprelo správy o smrti novinárov aj o používaní munície s fosforom 

Život jedného ukrajinského vojaka a šiestich zranených si vyžiadali boje, ktoré sa za posledných 24 hodín odohrávali na východe Ukrajiny. Podobne ako v uplynulých dňoch, aj dnes sa obe strany konfliktu navzájom obviňujú z porušovania dohody o prímerí a tvrdia, že druhá strana pri ostreľovaní použila zbrane s kalibrom nad 100 mm, ktoré mali byť v súlade s minským protokolom stiahnuté z demarkačnej čiary. 

Kým ukrajinské velenie informovalo o 18 prípadoch ostreľovania svojich pozícií počas dnešnej noci, "ministerstvo obrany" samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) uviedlo, že jeho vojaci boli terčom paľby vládnych síl za posledných 24 hodín až 66-krát, a to v okolí obcí Širokyne, Horlivka, Jasinovata, Spartak a iných. Radnica v meste Doneck dnes vydala vyhlásenie, podľa ktorého noc nadnes bola nepokojná a prestrelky neutíchli ani po svitaní. 

Predstavitelia DĽR dnes popreli správy o smrti novinára, ktorý sa s kolegom pohyboval v oblasti ostreľovaného letiska v Donecku, na jeho predmestí Pisky. Podľa oficiálnych zdrojov DĽR auto novinárov síce dostalo zásah, ale oni vyviazli so zraneniami - jeden s ľahkým, druhý s ťažkým. Auto zasiahla riadená protitanková strela vypálená z pozícií vládnych síl, tvrdia zdroje DĽR. Vedenie DĽR súčasne poprelo informácie o používaní zakázaného streliva, z ktorého proruských povstalcov obvinil dobrovoľnícky pluk Krym tvrdiac, že používajú náboje s fosforom.

Podľa vedenia DĽR takú muníciu možno používať len za predpokladu, že sú k dispozícii reaktívne alebo klasické delá, "aké my vo výzbroji nemáme". "Porozmýšľajte, prečo prichádzajú s takými vyhláseniami deň pred schôdzkou normandskej štvorky," vyzval dnes náčelník štábu síl DĽR Eduard Basurin.   

Schôdzku normandskej štvorky na dnes do Berlína zvolal nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier, ktorý pozval rezortných kolegov z Francúzska, Ukrajiny a Ruska, aby prediskutovali realizáciu minskej dohody o prímerí na východnej Ukrajine.

Boje na východe Ukrajiny
Zobraziť galériu (2)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu