Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

FOTO Trosky doneckého letiska vydali smutné tajomstvo, separatisti sťahujú ťažké zbrane

Trosky doneckého letiska vydali sedem tiel Zobraziť galériu (10)
Trosky doneckého letiska vydali sedem tiel (Zdroj: SITA)

DONECK - Najmenej 30 tiel ukrajinských vojakov objavili dnes pod troskami letiska vo východoukrajinskom meste Doneck. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na vládne zdroje samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR).

Na trojhodinovej akcii chýbali zástupcovia Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK), ako aj Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorí nedostali písomné bezpečnostné záruky ukrajinskej strany.

Na odstraňovaní ruín letiska, zničeného počas bojov medzi ukrajinskou armádou a separatistami, sa zúčastňujú záchranári, milície a dobrovoľníci. V stredu, keď sa práce začali, objavili prvé štyri telá vojakov. "Mŕtvych prevezieme do márnice a následne sa začne pátranie po ich príbuzných," uviedol rezort obrany DĽR.

Trosky doneckého letisko vydalo
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Trosky doneckého letisko vydalo
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Pod troskami letiska, sčasti jeho nového terminálu, sa podľa zdrojov samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) môžu nachádzať telá hoci troch desiatok padlých.

Trosky Doneckého letiska vydali
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Porošenko nariadi armáde, aby začala sťahovať ťažké zbrane

Ukrajinský prezident Petro Porošenko pravdepodobne nariadi vládnym silám, aby na východe Ukrajiny začali s odsunom ťažkých zbraní z frontovej línie. Urobí tak v súlade s minskou dohodou o prímerí uzavretou 12. februára medzi vládou v Kyjeve a proruskými separatistami na východe Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaný zdroj. Ten uviedol, že Porošenko by sa mal k tomu oficiálne vyjadriť ešte dnes.

Predstavitelia proruských separatistov tvrdia, že v súlade s minskou dohodou už s odsunom ťažkých zbraní začali. Kyjev však chce začať sťahovať svoje zbrane až keď ustanú boje, ktoré sa v priebehu ostatných niekoľkých dní značne zmiernili.

Podľa dohody o prímerí na východe Ukrajiny, ktorú dosiahli v noci z 11. na 12. februára lídri Ukrajiny, Ruska, Nemecka a Francúzska na rokovaniach v bieloruskom Minsku, sa obojstranný odsun ťažkých zbraní mal začať už 16. februára. Jeho podmienkou je však úplný pokoj zbraní, ktorý ani jedna zo strán konfliktu zatiaľ nedodržiava. 

Separatisti oznámili odsun časti ťažkých zbraní z línie kontaktu

Od vyhlásenia prímeria na východe Ukrajiny separatisti stiahli takmer 400 kusov ťažkých zbraní z oblastí línie kontaktu s vládnymi silami, informovali v stredu večer predstavitelia samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR).

Denis Pušilin (DĽR) a Vladislav Dejnego (LĽR), členovia kontaktnej skupiny pre vyriešenie konfliktu na Ukrajine, v spoločnom vyhlásení zároveň varovali, že Kyjev sa snaží zrušiť podpis svojho zástupcu v rámci plánu na stiahnutie ťažkých zbraní.

Trosky Doneckého letiska vydali
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

"Od 22. februára sa ukrajinská strana snaží zrušiť plán na stiahnutie ťažkých zbraní, ktorý vypracovalo Spoločné koordinačné centrum a podpísali strany mierového procesu," uviedla dvojica vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra TASS.

"Po dnešnej schôdzke kontaktnej skupiny sme zaregistrovali tendenciu, ktorá v princípe spochybňuje kroky ukrajinskej strany: Kyjev robí ďalší pokus o zrušenie podpisu svojho predstaviteľa," dodali Pušilin a Dejnego.

Situácia na Ukrajine sa každým dňom zhoršuje, tvrdí Breedlove

Situácia na východe Ukrajiny sa každým dňom zhoršuje, vyhlásil v stredu najvyšší veliteľ síl NATO v Európe, americký generál Philip Breedlove. Odmietol však povedať, či by uprednostnil dodávky obranných zbraní Kyjevu, informovala agentúra Reuters.

Slová generála zazneli v čase signálov, že Francúzskom a Nemeckom sprostredkované prímerie na východe Ukrajiny by sa mohlo uchytiť, poznamenal Reuters. Uviedol, že spravodajca agentúry videl v stredu v niektorých oblastiach odsun delostrelectva z frontovej línie.

Trosky Doneckého letiska vydali
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Breedlove tvrdil, že nie je možné presne predvídať reakciu ruského prezidenta Vladimira Putina na tvrdšie sankcie Západu voči Moskve alebo na vojenskú pomoc Kyjevu. Podľa neho je dôležité urobiť čo najlepšie možné rozhodnutie. Na otázku, či sa situácia môže zhoršiť v prípade, že USA a ich západní spojenci nijako nezasiahnu, Breedlove povedal, že sa to už deje.

"Vidíme ustavičnú eskaláciu," povedal Breedlove s tým, že keď ruské jednotky prišli na východ Ukrajiny, snažili sa utajiť svoju prítomnosť a vytvoriť "nejednoznačnosť, aby zmiatli, či sú v skutočnosti tam".

Trosky Doneckého letiska vydali
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

"Tento vonkajší odkaz sa teraz rozpadol a vidíme otvorenú ruskú účasť... Systémy protivzdušnej obrany, ktoré doteraz skutočne neboli použité mimo Ruska, sa teraz v tej oblasti používajú... Budú pokračovať, kým nedosiahnu svoje ciele," dodal Breedlove.

Útokov na novinárov na Ukrajine je menej, situácia však nie je uspokojivá

Počet útokov na novinárov na Ukrajine nedávno klesol, informovala v stredu predstaviteľka Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pre slobodu médií Dunja Mijatovičová.

Situácia však stále nie je uspokojivá, uviedla Mijatovičová vo Viedni na stretnutí so šéfmi ruských a ukrajinských novinárskych organizácií. Jej vyhlásenie zaznelo v deň, keď úrady v Kyjeve zadržali skupinu ruských novinárov.

Trosky Doneckého letiska vydali
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Podľa agentúry TASS Moskva žiada o okamžité prepustenie novinárov. Tvrdí, že ukrajinská tajná služba ich zadržala bez vysvetlenia.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vyhlásilo, že "očakáva zodpovedajúcu reakciu od špecializovaných medzinárodných organizácií, predovšetkým od predstaviteľky OBSE pre slobodu médií Dunji Mijatovičovej".

"Je očividné, že toto zadržanie je v súlade s najnovším oficiálnym rozhodnutím Kyjeva vziať ruským médiám akreditáciu v rámci ukrajinských vládnych orgánov a sledovať len jeden cieľ: vytvorenie plne kontrolovaného informačného priestoru v krajine," konštatoval ruský rezort diplomacie.

FOTO Trosky doneckého letiska
Zobraziť galériu (10)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu