Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Lavrov: Spojené štáty od začiatku podporovali štátny prevrat na Ukrajine

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Vyhlásenie amerického prezidenta Baracka Obamu o úlohe Spojených štátov pri "sprostredkúvaní zmeny vedenia" na Ukrajine potvrdzuje, že Washington sa podieľal na februárovom štátnom prevrate v tejto krajine, uviedol dnes počas návštevy Pekingu ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Podľa agentúry TASS reagoval Lavrov na slová amerického prezidenta, ktoré odzneli v Obamovom nedeľnom rozhovore pre CNN. Šéf Bieleho domu v ňom údajne potvrdil, že Washington sa od samého začiatku angažoval v štátnom prevrate na Ukrajine, ktorý Obama označil neutrálnym termínom "zmena vedenia".

"Rétorika, ktorá v tom rozhovore zaznela, vypovedá o zámere Washingtonu robiť aj naďalej všetko v záujme skrytej podpory krokov súčasného kyjevského vedenia, ktoré sa zjavne vydalo cestou urovnania konfliktu (na Ukrajine) výlučne pomocou použitia sily," uviedol Lavrov. Šéf ruskej diplomacie ďalej uviedol, že s názorom na potrebu uskutočnenia priameho dialógu medzi vedením v Kyjeve a predstaviteľmi samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky sa stotožňuje aj Európa. Lavrov však podotkol, že toto úsilie sa stretáva s pokusmi o narušenie rokovacieho procesu.

"Som však presvedčený, že každý, kto ukrajinskému ľudu úprimne želá mier, a Rusko medzi takéto krajiny nepochybne patrí rovnako ako Nemecko, Francúzsko a ostatní Európania, vrátane Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), si uvedomuje potrebu pokračovať v úsilí a urobiť všetko pre to, aby sa podarilo nadviazať priamy dialóg a dosiahnuť nejaké výsledky," uviedol podľa agentúry TASS Lavrov.

Ruský minister zahraničných vecí svojim západným partnerom vytkol, že zatiaľ čo na celom svete vrátane Jemenu, Iraku, Afganistanu a Južného Sudánu vyzývajú na dialóg medzi vládou a opozíciou, Ukrajina zostáva výnimkou. "V súvislosti s Ukrajinou naši západní kolegovia neustále opakujú, že najdôležitejšie je poskytovať všetku podporu krokom uskutočňovaným Kyjevom," uviedol na margo postoja Západu k ukrajinskej kríze Lavrov a dodal, že Západ očividne nesprávne rozhodnutia Kyjeva nikdy nekritizuje.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu