Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ruské jednotky na Ukrajine sa stiahli, povstalci držia pozície

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Ukraineatwar)

KYJEV – Hlavná časť povstaleckých síl na Donbase sa cez víkend stiahla z línie dotyku s ukrajinskými jednotkami. Oznámil to dnes v Kyjeve ukrajinský armádny analytik Dmytro Tymčuk.

Z frontu sa podľa neho stiahli hlavne príslušníci ruskej armády a ruskí dobrovoľníci. Povstalecké oddiely ale v niekoľkých sektoroch línie prímeria zostávajú. "Počas víkendu bol v Luhanskej a Doneckej oblasti zaznamenaný odchod základnej častí jednotiek ruských a teroristických vojsk od línie dotyku s ukrajinskými vojskami," citoval z Tymčukovej analýzy ukrajinský spravodajský server Cenzor.

Povstalecké vojská však v niekoľkých sektoroch na svojich pozíciách zostávajú. Ide najmä o zhruba 40-kilometrový úsek medzi mestami Lysyčansk a Pervomajsk v Luhanskej oblasti a niektoré sektory fronty u Donecka a miest Telmanov a Novoazovsk v Doneckej oblasti. Podľa Tymčuka, ktorého informácie z miest bojov sú väčšinou pomerne presné, z frontu ustúpili najmä ruské jednotky, zatiaľ čo oddiely proruských radikálov zostali v miestach silnejšieho sústredenia oddielov ukrajinskej armády.

Donecké letisko
Zobraziť galériu (2)
Donecké letisko  (Zdroj: Twitter)

Oficiálne armádne zdroje informáciu o sťahovaní povstaleckých jednotiek zatiaľ nepotvrdili. Správa ukrajinskej armády o bojoch za posledných 24 hodín hovorí o lokálnych prestrelkách u obcí Slovjanoserbsk, Frunze a krymskej v Luhanskej oblasti a čiastkových bojoch pri meste Debalceve v Doneckej oblasti. Šesť útokov povstaleckých vojsk zaznamenali ukrajinskí vojaci aj v areáli doneckého letiska. O obetiach víkendových bojov sa armádne velenie nezmieňuje. Od počiatku proruskeho povstania v polovici apríla zahynulo na Donbase podľa odhadov vyše 4700 ľudí, z veľkej časti civilistov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu