Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najhľadanejšia teroristka sveta je mŕtva: Zastrelil ju ruský snajper, za jeho hlavu dajú milión!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Twitter)

LUHANSK – Biela vdova je mŕtva! Zabil ju ruský snajper. Aspoň tak to tvrdí ruská spravodajská agentúra, ktorá správu uverejnila. Jedna z najnebezpečnejších teroristov na svete by už nemala viac strašiť svoje obete. Na jej vraha vypísali ukrajinské tajné služby odmenu až milión dolárov. Tieto správy prichádzajú práve vo chvíli zvyšujúceho sa napätia na východe Ukrajiny, kam podľa pozorovateľov prúdi vojenská technika z Ruska!

Britská občianka Samantha Lewthwaite (30) bola zabitá v stredu, hlásia Rusi. Zabil ju ruský snajper pred dvoma týždňami. Správu priniesla moskovská agentúra Regnum. Bola to jedna z najhľadanejších osôb v Británii, ešte pred mesiacom mala bojovať za Islamský štát.

"Jeden z najhľadanejších teroristov, ktorý bojoval na strane Ukrajincov, bol zabitý dobrovoľníckym snajperom," píše spravodajská agentúra. "Podľa našich informácií, Biela vdova bojovala v ukrajinskom dobrovoľníckom batalióne Aidar ako snajper."

Osudným sa jej stal "snajper, ktorý prišiel bojovať do Luhanska z Ruska". Tajná služba už aj vypísala odmenu za hlavu snajpera, ktorý ju zabil! Je to cena vo výške jedného milióna dolárov. Takto ju ocenili Ukrajinci.

Najhľadanejšia teroristka sveta je
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Twitter)

Zatiaľ túto správu nikto nepotvrdil, no preberajú ju svetové médiá. Môže to byť však ďalší z krokov Ruska v propagandistickej vojne. V súčasnosti kolujú správy, že Putin na východ Ukrajiny posiela ťažkú techniku.

Samantha sa mala pridať aj na stranu Islamského štátu. Bola jednou z najnebezpečnejších teroristov na svete. Rodáčka zo Severného írska donedávna nebola spájaná s Ukrajinou. V Sýrii mala cvičiť ženské samovražedné atentátničky. Na starosti mala mať dobrovoľníkov, ktorí prichádzali na Blízky východ bojovať za svätú vojnu radikálnych islamistov.

Ešte v júni 2012 dvaja muži a biela žena (Samantha) zabili troch ľudí a zranili 25 ďalších v Mombase, Južnej Afrike. Usmrtili ich po tom, čo na nich hodili granáty, zatiaľ čo sledovali zápas Anglicka s Talianskom na Eure 2012. Biela vdova bola spájaná aj s ďalšími teroristickými útokmi.

Vojenská technika na Ukrajine

Severoatlantická aliancia spozorovala v posledných dňoch vstup konvojov ruskej vojenskej techniky na územie Ukrajiny, vrátane tankov, delostrelectva a bojových jednotiek. Uviedol to dnes vrchný veliteľ síl NATO v Európe americký generál Philip Breedlove. Moskva označila tieto tvrdenia za neodôvodnené a zdôraznila, že ruská armáda nie je prítomná na východe Ukrajiny.

Americký generál, ktorý odcestoval na oficiálnu návštevu Sofie, upozornil, že v posledných dvoch dňoch si predstavitelia NATO všimli rovnaké skutočnosti ako Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). "Videli sme konvoje s ruskou technikou, ruské tanky, ruské systémy protivzdušnej obrany, ruské delostrelectvo a ruské jednotky prekračujúce hranice Ukrajiny", spresnil Breedlove. Dodal, že aliancia zatiaľ nemá jasné predstavy o počte vojakov a techniky, išlo však o viaceré konvoje z Ruska.

Členovia pozorovateľskej misie OBSE v utorok oznámili, že 43 vojenských vozidiel bez poznávacích značiek smeruje do centra Donecka, ktorý je hlavnou baštou proruských povstalcov na východnej Ukrajine. Podľa správ OBSE neoznačené kamióny ťahali za sebou ťažkú delostreleckú techniku a päť viachlavňových raketometov.

"Čo ma najviac trápi, je situácia, keď sú bývalé hranice medzi Ukrajinou a Ruskom úplne priepustné. Sú dokorán otvorené," skonštatoval Breedlove. To podľa neho znamená, že ozbrojené sily, peniaze, technická podpora a zbrane sa voľne pohybujú z jednej strany na druhú.

Generál v Sofii upozornil, že by malo dôjsť k návratu situácie, keď sú rešpektované medzinárodné hranice, čo by viedlo k obmedzeniu zásobovania zbraňami na východe Ukrajiny. Podobne ako NATO, aj Spojené štáty odsúdili nové vojenské posily, ktoré sú dôležité pre povstalcov. Washington pripomenul, že každý pokus povstalcov dostať pod svoju kontrolu nové územia Ukrajiny predstavuje "flagrantné porušenie" dohôd o prímerí uzavretých začiatkom septembra v Minsku.

Prímerie na Ukrajine neexistuje

Prímerie na Ukrajine sa takmer nedodržiava, konštatoval dnes v rozhovore pre rakúsky denník Die Presse zástupca Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Ihor Prokopčuk.

Na prímerí na východnej Ukrajine, ktoré monitoruje misia OBSE, sa bojujúce strany dohodli 5. septembra v bieloruskom Minsku. Predchádzali tomu týždne bojov medzi vládnymi jednotkami a proruskými separatistami.

Prímerie sa vo všeobecnosti dodržiavalo, aj keď dochádzalo k lokálnym incidentom. "V súčasnosti však ťažko hovoriť o prímerí," upozornil Prokopčuk. Dodal, že od podpísania minského protokolu o zastavení paľby, militantné skupiny prímerie narušili viac ako 2400-krát. O život pri tom prišlo vyše 100 ukrajinských vojakov a desiatky civilistov, spresnil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu