Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Lotyšsko neudelí vízum ruskému hercovi: Kvôli streľbe v Donecku mu hrozí až 12 rokov

Michail Porečenkov
Michail Porečenkov (Zdroj: TASR)

RIGA/KYJEV - Lotyšsko neudelí vstupné vízum ruskému hercovi Michailovi Porečenkovovi, ak oň požiada. Dôvodom je jeho verejná podpora samozvanej Doneckej ľudovej republike, informoval dnes lotyšský minister zahraničných vecí Edgars Rinkévičs.

Porečenkov nie je v Lotyšsku vítaný, povedal minister s tým, že vláda bude zásadovo postupovať proti porušovateľom medzinárodného práva. Podľa agentúry Interfax-Ukrajina sa Rinkévičs takto vyjadril na Twitteri po škandále, ktorý vypukol po zverejnení videa s Porečenkovom, ako v prilbe s nápisom PRESS strieľa z ťažkého guľometu.

Agentúra Ukrinform minulý týždeň v piatok informovala, že Porečenkov počas svojej návštevy separatistov na letisku v Donecku údajne strieľal z ťažkého guľometu na pozície ukrajinskej armády. Ukrajinské ministerstvo vnútra začalo voči hercovi trestné stíhanie za to, že sa osobne zúčastnil na ostreľovaní vládnych síl. Hrozí mu tak 7-12 rokov väzenia.

Porečenkov ale tvrdil, že mal slepé náboje a na nikoho nestrieľal. "Samozrejme, že to boli pripravené scény a dokonca aj munícia bola slepá. Prečo z ničoho robia príbeh?" uviedol v rozhovore pre TASS.

Ohľadne prilby s nápisom PRESS povedal, že si ju nasadil, aby bol v bezpečí, keďže na letisku je ustavične počuť streľba. Inú prilbu, ako dodal, si nemohol požičať. Predstaviteľka Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) pre slobodu médií Dunja Mijatovičová incident označila za "nehanebné a nebezpečné zneužitie insígnie PRESS. Novinári nie sú bojovníci". Porečenkovo konanie podľa Interfaxu-Ukrajina odsúdili aj niektoré ruské novinárskej zväzy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu