Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

V4 a Veľká Británia odsúdili konanie volieb na východnej Ukrajine

Voľby na Ukrajine
Voľby na Ukrajine (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministri zahraničných vecí Vyšehradskej štvorky a Veľkej Británie dnes odsúdili rozhodnutie separatistov usporiadať v nedeľu 2. novembra miestne voľby v regióne Donbasu. Považujú ich za nelegitímne a priečiace sa dohodám z Minska, ktoré boli uzavreté 5. septembra.

Vyzvali všetky strany na ich dodržiavanie, na mierové riešenie konfliktu a na obnovenie stability založenej na plnom rešpektovaní nezávislosti, suverenity a teritoriálnej integrity Ukrajiny.

"Súčasne vyzývame Ruskú federáciu, aby významne prispela k mierovému riešeniu konfliktu tým, že ich odmietne uznať," uvádza sa v spoločnom vyhlásení. Za jediné legitímne voľby ministri považujú tie, ktoré sa uskutočnia na základe ukrajinských zákonov.

Moskva už avizovala, že uzná voľby, ktoré sa v nedeľu budú konať v oblastiach, ktoré sú pod kontrolou separatistov. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyhlásil, že voľby v samozvanej Doneckej ľudovej republike a Luhanskej ľudovej republike budú veľmi dôležité z hľadiska legitimizácie moci. Šéfovia diplomacií Miroslav Lajčák, Lubomír Zaorálek, Péter Szijjártó a Grzegorz Schetyna sa dnes stretli v Bratislave so svojím britským partnerom Philipom Hammondom, s ktorým prediskutovali aktuálne otázky medzinárodného diania.

V piatok 31. októbra je naplánované plenárne rokovanie ministrov V4 a západného Balkánu (Albánsko, Bosna a Hercegovina, Čierna Hora, Macedónsko, Srbsko, Kosovo). Svoju účasť na ňom potvrdila dezignovaná vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci Federica Mogheriniová a rakúsky minister Sebastian Kurz. Ministeriál sa koná pod patronátom slovenského predsedníctva vo Vyšehradskej skupine. Diskutujúci zhodnotia aktuálny stav a pripravenosť krajín západného Balkánu v eurointegračnom procese.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu