Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rusko zrejme neplánuje ustúpiť: Na Ukrajine má mimoriadne bojaschopné jednotky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MONS - Rusko má na východe Ukrajiny stále svojich vojakov a napriek čiastočnému stiahnutiu vojsk z blízkosti ukrajinských hraníc si v tejto oblasti ponecháva mimoriadne bojaschopné jednotky, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie vrchného veliteľa NATO v Európe generála Philipa Breedlova.

"Sme svedkami pomerne slušného sťahovania ruských síl z územia Ukrajiny, ale ruské jednotky na východe Ukrajiny nepochybne ešte stále sú," povedal dnes Breedlove v sídle veliteľstva síl NATO neďaleko belgického mesta Mons.

Určitá časť ruských vojakov rozmiestnených neďaleko ukrajinských hraníc sa už stiahla a ďalší sa na odchod zdanlivo pripravujú, "ale jednotka, ktorá sa očividne stiahnuť nechystá, aj naďalej na Ukrajine pôsobí ako donucovací prostriedok," povedal Breedlove.

Dohody, ktoré zástupcovia Kyjeva a separatistov uzavreli v septembri v Minsku, predpokladajú okrem iného aj stiahnutie cudzincov bojujúcich na východe Ukrajiny.

Putin a Merkelová sa zhodli na potrebe ďalších rokovaní o situácii na Ukrajine

Ruský prezident Vladimir Putin a nemecká kancelárka Angela Merkelová vyjadrili dnes počas svojho telefonického rozhovoru záujem o ďalšie stretnutie kontaktnej skupiny pre Ukrajinu, ktoré by sa malo uskutočniť už v najbližšom čase.

Ako s odvolaním sa na tlačové oddelenie Kremľa informovala agentúra TASS, telefonát iniciovala Merkelová. Obaja lídri podľa Moskvy "pokračovali v diskusii o občianskom konflikte na Ukrajine, ktorú začali na summite v Miláne 16. a 17. októbra".

"Ruský prezident zdôraznil potrebu deeskalácie napätia v Doneckej a Luhanskej oblasti predovšetkým prostredníctvom skutočného prímeria, zaistenia bezpečnosti pozdĺž hraničnej línie medzi znepriatelenými stranami, ako aj poskytnutím humanitárnej pomoci," uviedol Kremeľ vo vyhlásení.

Putin a Merkelová zároveň vyjadrili nádej na posun v bruselských rokovaniach o dodávkach plynu. Obaja najvyšší predstavitelia "podčiarkli význam dosiahnutia dohody ohľadom plynovej problematiky" na rozhovoroch medzi Ruskom, Ukrajinou a EÚ, ktoré sú naplánované na 29. októbra.

Ukrajinský konflikt vyhnal z domovov už vyše 820.000 ľudí

Takmer 824.000 ľudí vyhnal už z domovov konflikt na východnej Ukrajine. Oznámil to dnes Úrad Vysokého komisára pre utečencov (UNHCR).

Približne 430.000 utečencov sa uchýlilo do iných oblastí Ukrajiny, čo je o 170.000 viac než začiatkom septembra, uviedlo Rádio Slobodná Európa (RFE/RL). Najmenej 387.000 ich registrujú v susednom Rusku, kde im udelili štatút utečencov, dočasný azyl alebo iné formy povolenia na pobyt. 

Do krajín EÚ do konca septembra utieklo okolo 6600 Ukrajincov, bieloruské úrady evidujú celkovo 581 ukrajinských utečencov. Okolo 95 percent z celkového počtu utečencov pochádza z oblastí východnej Ukrajiny. Tam napriek platnému prímeriu pokračujú lokálne boje medzi ukrajinskou armádou a proruskými separatistami, a to predovšetkým v oblasti mesta Doneck. 

UNHCR v tejto súvislosti zdôraznil, že sa pred nadchádzajúcou zimou snaží poskytnúť urgentnú pomoc najzraniteľnejším skupinám ukrajinských utečencov. Úrad pritom očakáva ďalšie zvyšovanie ich počtu v dôsledku pokračujúcich bojov. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu