Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Civilné obete na východnej Ukrajine: Štyria mŕtvi a obrovské škody na majetku!

V Donecku stále prevládajú nepokoje. Zobraziť galériu (6)
V Donecku stále prevládajú nepokoje. (Zdroj: SITA)

DONECK – Životy štyroch civilistov a deviatich zranených si v sobotu a dnes vyžiadalo ostreľovanie v meste Doneck na východe Ukrajiny. Proruskí separatisti a vládne sily tam zvádzajú boje aj napriek dohode o prímerí, ku ktorému s obe strany zaviazali 5. septembra počas rokovaní v Minsku.

Donecká radnica dnes informovala, že od sobotňajšieho popoludnia do dnešného rána boli štyri štvrte Donecka vystavené delostreleckej paľbe, pričom vznikli veľké materiálne škody na bytových domoch a ďalších budovách. Situácia v meste zostáva napätá. Ukrajinská Rada národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) informovala, že na východe Ukrajiny bolo za posledných 24 hodín ranených 13 vojakov ukrajinských vládnych síl, ale žiaden nezahynul.

V Donecku stále prevládajú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Podľa RNBO v sobotu večer v oblasti prístavného mesta Mariupol na pobreží Azovského mora zaznamenali ďalšie prelety bezpilotného lietadla. Okrem toho sa proruskí separatisti počas víkendu opäť pokúsili dobyť letisko v Donecku, pričom podľa agentúry Ukrinform utrpeli veľké straty. Boje o donecké letisko uzavreli týždeň, koncom ktorého európski lídri v talianskom Miláne intenzívne rokovali o spôsoboch riešenia ukrajinskej krízy. Na rokovaniach sa zúčastnili aj prezidenti Ukrajiny a Ruska - Petro Porošenko a Vladimir Putin. Výsledkom je konštatovanie, že bol dosiahnutý malý pokrok smerom k zastaveniu násilností.

V Donecku stále prevládajú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Kyjev a Západ obviňujú Rusko z rozdúchavania ozbrojeného konfliktu na východnej Ukrajine, za čo na Moskvu uvalili sankcie. Rusko zdieľa negatívny postoj separatistov k prozápadnej vláde v Kyjeve, ale tvrdí, že v konflikte na východe Ukrajiny sa priamo neangažuje. Radoví príslušníci separatistických oddielov však z času na čas priznávajú prítomnosť ruských jednotiek na východe Ukrajiny, konštatovala agentúra Reuters.

Donecká ľudová republika chce žiť podľa moskovského času

Vedenie samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) na východe Ukrajiny má v úmysle zaviesť na svojom území moskovský čas. Informoval o tom dnes premiér DĽR Alexandr Zacharčenko.
 "Prejdeme do svojho časového pásma a budeme žiť v súlade s ním. Nový rok privítame podľa moskovského času," vysvetlil Zacharčenko podľa agentúry UNIAN. Nespresnil však, odkedy bude zmena času platiť. Momentálne DĽR funguje podľa kyjevského času, čo znamená, že tam je o hodinu menej ako v Moskve.

V Donecku stále prevládajú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajina prejde na zimný čas v noci zo soboty 25. na nedeľu 26. októbra, keď sa tam - zhodou okolností - konajú aj predčasné parlamentné voľby.  Voľby sa uskutočnia vo všetkých volebných obvodoch s výnimkou Krymu a niektorých regiónov Doneckej a Luhanskej oblasti, kde proruskí separatisti naplánovali voľby do vlastných zastupiteľských orgánov na 2. novembra. Kyjev už oznámil, že toto hlasovanie považuje za protizákonné.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu