Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ďalšie obvinenie z nekalých praktík na Ukrajine: Ozbrojení separatisti zneužívajú autá OBSE!

Autá so symbolmi OBSE Zobraziť galériu (3)
Autá so symbolmi OBSE (Zdroj: Twitter)

KYJEV - Napriek prímeriu boje na východe Ukrajiny neutíchajú a za posledných 24 hodín si vyžiadali život ďalšieho príslušníka vládnych síl a najmenej sedem zranených. Proruskí separatisti naďalej ostreľujú strategicky dôležité letisko v Donecku, uviedli dnes ukrajinské agentúry UNIAN a Ukrinform s odvolaním sa na tlačovú službu vládnej protiteroristickej operácie (ATO).

Separatisti ostreľujú aj mesto Debaľcevo. Situácia je napätá aj v lokalite Ščasťa, kde delostrelecké granáty zasiahli tepláreň, informoval ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk, vedúci Centra vojenských a politických štúdií.

Autá so symbolmi OBSE
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter)

Vládni vojenskí pozorovatelia tvrdia, že napriek pokračujúcemu ostreľovaniu pozícií vládnych síl proruské jednotky ovládla panika, pretože počas víkendových bojov v oblasti letiska v Donecku prišli o takmer 500 mužov. Podľa výpovedí zranených povstalcov pre agentúru Ukrinform ich velitelia zradili, keď opustili svoje jednotky. Podľa agentúry UNIAN sa na Ukrajine objavujú sťažnosti na prácu misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorej úlohou je monitorovanie prímeria na východe krajiny. 

 

Podľa bezpečnostného analytika Oleksija Meľnyka pracuje OBSE neefektívne a podáva neobjektívne informácie. Okrem toho sa podľa neho objavil prípad, keď niekoľkí "ruskí vojaci" údajne zneužili symboliku OBSE. "Je to dôvod obrátiť sa na medzinárodný súd," upozornil Meľnyk pre webový spravodajský portál ZIK.ua. Tymčuk dnes pre televízny 5. kanál uviedol, že existujú dôkazy o tom, že "velitelia teroristických skupín" sa presúvajú autami so symbolom OBSE.

Separatisti útočia na donecké letisko

Na Ukrajinu dorazil konvoj s nemeckou humanitárnou pomocou 

Konvoj s nemeckou humanitárnou pomocou dorazil na Ukrajinu. Dovedna 112 nákladných vozidiel prekročilo v utorok poľsko-ukrajinskú hranicu cez priechod Jahodyn, informovala dnes agentúra DPA s odvolaním sa na príslušné nemecké úrady.

Súčasťou humanitárnej pomoci sú okrem iného aj vykurovacie zariadenia, generátory, deky či zimné oblečenie. Pomoc pre Ukrajincov v núdzi najprv vyložia neďaleko Kyjeva a počas nasledujúcich dní ju doplnia miestnymi produktmi. Následne prevezú humanitárnu pomoc ukrajinskými kamiónmi do Charkova, Slovjanska, Mariupola, Zaporožja a Dnepropetrovska na východe krajiny.

Nemecký minister pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj Gerd Müller humanitárnu pomoc osobne odovzdá na budúci týždeň v utorok v Charkove. Pomoc, financovaná výlučne zo spolkových zdrojov, má hodnotu zhruba desiatich miliónov eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu