Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

VIDEO raketového útoku na donecké letisko: Posielame pozdrav, odpusť nám, Bože!

Raketový útok na donecké letisko Zobraziť galériu (3)
Raketový útok na donecké letisko (Zdroj: YouTube)

KYJEV - Obe strany v ozbrojenom konflikte na východe Ukrajiny dnes zhodne deklarovali úspešnosť v boji o strategicky významné letisko v meste Doneck. Podľa miestnej radnice ostreľovanie hlásia dnes aj z mnohých ďalších častí mesta.

Štvrtkový delostrelecký útok na severe Donecka si vyžiadal život švajčiarskeho zamestnanca Červeného kríža (ČK), ktorý zahynul, keď v blízkosti sídla ČK explodoval delostrelecký granát. Ďalších päť ľudí bolo pri útoku zranených. Meno obete MVČK neuviedol. Ministerstvo obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) však predtým informovalo, že obeťou ostreľovania sa stal "predstaviteľ Červeného kríža Laurent Etienne, občan Švajčiarska, narodený v roku 1976".

Kancelárie MVČK sa nachádzajú v trojposchodovej budove necelý kilometer od sídla štátnej bezpečnosti, ktoré okupujú separatisti. Podľa agentúry Reuters zostal na chodníku pri sídle MVČK kráter a pri ňom ležalo telo muža v kaluži krvi. Krátko nato dorazila na miesto dodávka, do ktorej dvaja muži telo naložili a odišli.

"Bezohľadné ostreľovanie osídlených oblastí je neprijateľné a  porušuje medzinárodné humanitárne právo," povedal Dominik Stillhart, výkonný riaditeľ Medzinárodného výboru ČK. V súvislosti s incidentom OSN vyjadrila znepokojenie nad eskaláciou bojov a nárastom civilných obetí na východe Ukrajiny. Ďalšie "tragické incidenty podčiarkujú krehkosť súčasného prímeria," uviedol generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

Separatisti dnes deklarovali, že ovládli väčšiu časť letiska v Donecku - meste, kde žije meste vyše milión ľudí a je najväčšie v regióne. "Ministerstvo obrany" samozvanej DĽR tvrdí, že v rukách ukrajinskej armády zostali len podzemné časti niektorých budov v letiskovom areáli, spresnila agentúra TASS. Samotná ukrajinská armáda však vyhlásila, že letisko zostáva pod jej kontrolou. Potvrdil to dnes hovorca vládnej protiteroristickej operácie (ATO) Vladislav Selezňov. 

Agentúra UNIAN dnes s odvolaním sa na očitých svedkov informovala, že v štvrtkových bojoch o donecké letisko zahynuli "stovky proruských separatistov" a zlikvidovaný bol aj "ruský oddiel osobitného určenia".
Podľa agentúry Ukrinform okrem Donecka zostáva situácia veľmi napätá aj v okolí lokalít Debaľcevo a Popasne.

Ukrajinskí povstalci zverejnili video zachytávajúce paľbu na Doneck

Video so zábermi nočného raketometného útoku východoukrajinských separatistov na donecké letisko dnes zverejnila povstalecká tlačová agentúra Novorossija. Zábery ukazujú, že vzbúrenci útočia na strategicky významný post ukrajinskej armády bez ohľadu na prímerie, ktoré platí na východe Ukrajiny už takmer mesiac. Podľa informácie ukrajinskej armády sa o letisko tvrdo bojovalo aj dnes popoludní. 

Video so zábermi raketometov Grad v akcii sprevádza komentár poľného veliteľa povstaleckej brigády zvanej Kalmius. Útok je podľa neho odvetou za májový incident v jihoukrajinskom Odese, kde v obkľúčenej budove miestnej radnice uhorelo cez päťdesiat proruských radikálov. Separatisti z incidentu obviňujú ukrajinských pravicových extrémistov, podľa Kyjeva naopak incident vyprovokoval útočiaci dav separatistov. Od tragédie v Odese dnes uplynulo päť mesiacov. 

"Posielame pozdrav menom prvého práporu delostreleckej brigády Kalmius," odkazuje vo videu ukrajinským vojakom uväzneným na obkľúčenom letisku veliteľ raketometného útoku. "Odesa je s nami a my s ňou. Daj Boh, aby naše štyri pozdravy zasiahli potrebné ciele," dodal. Salvu zo štyroch mobilných batérií sprevádzanú škriekajúcim zvukom rakiet odprevadil povzdychom "Odpusť nám, Bože".

Rusko obvinilo zo smrti zamestnanca MVČK ukrajinskú armádu

Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes vyhlásilo, že delostrelecký granát, ktorý vo štvrtok v Donecku na východe Ukrajiny usmrtil švajčiarskeho zamestnanca Červeného kríža (ČK), bol vypálený z pozícií ukrajinskej armády. Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) dnes vo svojej situačnej správe uviedla, že pracovník ČK mohol zahynúť po zásahu strelou vypálenou z raketového systému Grad.

Hovorca ruského diplomatického rezortu Alexandr Lukaševič dnes v Moskve zdôraznil, že Rusko trvá na dôkladnom prešetrení tragédie a potrestaní vinníkov. Upozornil na unáhlenosť reakcie Ukrajiny, ktorá sa okamžite snažila zbaviť zodpovednosti za smrť pracovníka rešpektovanej medzinárodnej organizácie.

Lukaševič upozornil, že "v Kyjeve nechceli uznať očividný fakt: oblasť mesta Doneck, ktorá bola ostreľovaná, je na území pod kontrolou povstalcov, a samotné ostreľovanie sa viedlo z pozícií obsadených (vládnymi) silovými zložkami". Incident zo štvrtka Lukaševič označil za hrubé porušenie medzinárodného humanitárneho práva a zopakoval, že Rusko trvá na dôkladnom prešetrení tragédie, ako aj na dôslednom uplatňovaní podpísaných dokumentov ohľadom riešenia krízy na východnej Ukrajine, ktoré v prvom rade počítajú so zastavením paľby. 

Agentúra TASS s odvolaním sa na situačnú správu OBSE uviedla, že zamestnanci štábu Červeného kríža vo štvrtok okolo 18.00 h miestneho času zaregistrovali rýchlo sa približujúci zvuk sálv. O 15 minút neskôr informovali ženevskú centrálu, že ich pobočka dostala zásah a jeden zo zamestnancov pritom zahynul. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí dnes vyjadrilo hlbokú ľútosť nad incidentom a vyslovilo sústrasť príbuzným a priateľom obete, pričom zdôraznilo, že osoby a organizácie zodpovedné za jeho smrť musia niesť trestnoprávnu zodpovednosť v súlade s normami ukrajinského a medzinárodného práva.

Obeťou je 38-ročný Švajčiar Laurent DuPasquier, ktorý na východ Ukrajiny pricestoval pred šiestimi týždňami, spresnil TASS. Predtým DuPasquier pôsobil v Pakistane, Jemene, na Haiti, v Egypte a na Papui-Novej Guinei. V súvislosti s incidentom OSN vyjadrila znepokojenie nad eskaláciou bojov a nárastom civilných obetí na východe Ukrajiny. Ďalšie "tragické incidenty podčiarkujú krehkosť súčasného prímeria," uviedol generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, ktorý zo zodpovednosti za tragédiu nikoho explicitne neobvinil. Spomenul však, že ostreľovaniu osídlených štvrtí Donecka v stredu predchádzal útok na jednu z miestnych škôl, ktorý si podľa TASS-u vyžiadal deväť obetí a 30 zranených. 

Separatisti ďalej útočia na letisko v Donecku

Východoukrajinskí vzbúrenci podnikli v noci dva nové útoky na donecké letisko, ktoré ale podľa Kyjeva zostáva ďalej pod kontrolou ukrajinskej armády. Podľa povstaleckých veliteľov obrancovia letiska odolávajú útokom len vďaka podpore žoldnierov z USA a Poľska. Na Twitteri sa objavili fotky, z ktorých vidno, ako sa ruské stíhačky MIG-29 presúvajú pri hraniciach Ukrajiny.

Hovorca štábu protipovstaleckej operácie Vladislav Selezňov dnes novinárom povedal, že v areáli letiska armáda uskutočnila rotáciu bojových oddielov a posilnila obranu kľúčových zón. "Letisko je naďalej pod kontrolou armádnych jednotiek. Vzletové a pristávacie dráhy, terminály a ďalšie objekty odolávajú útokom, ktoré sú lokálneho charakteru," povedal hovorca. 

 

 

Podľa povstaleckých vodcov odoláva letisko len vďaka podpore zahraničných žoldnierov. Šéf tajnej polície samozvanej Doneckej ľudovej republiky Leonid Baranov dnes povstaleckej agentúre Novorossija povedal, že cudzincov je medzi obrancami doneckého letiska "ohromné ​​množstvo". Do zajatia vraj v minulých dňoch padli ozbrojenci z Poľska, mnoho bojovníkov podľa Baranova prišlo na pomoc ukrajinskej armáde i z USA. 

"Sú to profesionáli, nielen Američania, hovorí sa tam mnohými jazykmi. Je to potvrdená informácia, s istotou možno povedať, že sú tam žoldnieri, ktorí sa odmietajú vzdať," vyhlásil Baranov.

Povstalecký premiér Alexandr Zacharčenko v rozhovore pre dnešné vydanie ruského denníka Vzgljad uviedol, že bitka o donecké letisko zablokovala akýkoľvek ďalší pokrok, ktorý bol založený v takzvaných minských dohodách. Tie na dvoch stretnutiach 5. a 20. septembra v bieloruskej metropole dohodli zástupcovia povstalcov a Kyjeva. Súčasťou dohôd je okrem zastavenia paľby výmena zajatcov a vytvorenie tridsaťkilometrovej nárazníkovej zóny. 

"Rozpory sa len ďalej prehlbujú. Výmena zajatcov a ďalšie dohody ale ostávajú v platnosti, nikto ich nevypovedal," povedal Zacharčenko. "Na najbližšom rokovaní v Minsku je treba o Doneck letisku hovoriť. Keby nebolo tohto problému, rokovania by pokročilo rýchlejšie," konštatoval.

Americká ambasáda zverejnila satelitné snímky ruských jednotiek pri hraniciach.

VIDEO raketového útoku na
Zobraziť galériu (3)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu